Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer και έχει την ίδια λογική με κόμματα που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας.
Με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, περί μοντάζ των διαλόγων για την υπόθεση των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Επειδή είδα τον τίτλο και άκουσα και τη συνέντευξη, θεωρώ ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι προκύπτει από μια συνέντευξη και του τι λέει ο κ. Τερεζάκης, ο οποίος κάνει διάφορες υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβη, αλλά λέει ότι δεν έγινε κάτι συγκεκριμένα και στη Δικαιοσύνη και αποκλείει τέλος πάντων αυτό που έχουμε αποκλείσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα».
«Θεωρώ ότι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα παραποίησης πραγματικότητας και κυρίως να μπερδευτεί ο κόσμος. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι μη θέμα, ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών. Μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. Θα το πω άλλη μια φορά, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χάνουμε, την ουσία: Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής να το ερευνήσει η δικαιοσύνη και το ερευνά, αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά εδώ έχουμε 15 συνομιλίες. Βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη φαίνεται ότι δε βγήκε σωστά.
Τη μεθεπόμενη μέρα όλα τα sites, η δημόσια τηλεόραση, βγάλαν και αυτοί τη συνομιλία σωστά. Όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες και αυτή, συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος, αυτή τελικά αφορούσε άλλο συρμό. ΟΚ, ειπώθηκε, εξηγήθηκε. Την ίδια μέρα βγήκε η ομολογία του μοιραίου σταθμάρχη. Ήταν όλα καθαρά. Δεν υπήρχε κανείς που να αμφισβητεί. Ακόμα και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης, του ΟΣΕ, όσων συνέβησαν, ουδέποτε αμφισβήτησαν το ανθρώπινο λάθος. Και έχει ανοίξει ένα θέμα εδώ και περίπου ένα μήνα, το οποίο δεν καταλήγει πουθενά. Υπήρχε κανένας λόγος ο οποιοσδήποτε, όποιος κι αν είναι αυτός, να παραποιήσει κάτι για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για κάτι που ήταν λυμένο;», διερωτήθηκε.
«Η αντιπολίτευση διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα γιατί δεν έχει αφήγημα και δεν έχει πρόγραμμα και αντιπρόταση. Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του τοποθέτηση, στο πρώτο του διάγγελμα, στην πρώτη του απεύθυνση προς τους πολίτες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε κυρίως για ανθρώπινο λάθος, το οποίο συναντήθηκε με διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες όλες διερευνώνται. Όλοι μας έχουμε πει ότι πρόκειται και για ανθρώπινο λάθος και ερευνώνται όλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος της ημέρας, πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα χρόνους και έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πάντοτε στο εξής η Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη προχωράει, προχωράει σε απολογίες κατηγορουμένων, προχωράει σε έρευνα όλων των πτυχών, κάνει και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διεξάγει έρευνες. Και προσέξτε, ω του θαύματος, καμία από αυτές τις έρευνες, καμία από αυτές τις επιμέρους εργασίες της δικαιοσύνης, που πολύ σωστά κάνει τη δουλειά της, δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Μέχρι να διαψευστούν οι θεωρίες συνωμοσίας συντηρούνται με πομπώδη τρόπο και όταν διαψεύδονται είναι μονόστηλο και πάμε στο επόμενο. Γιατί δεν τους νοιάζει η αλήθεια. Τους νοιάζει να πολιτικοποιήσουν ένα τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτούν τον πόνο των ανθρώπων και να κάνουν ευρωεκλογές με καμπάνια τα Τέμπη. Αυτό είναι τραγικό».
«Το ίδιο ακριβώς αφήγημα των fake news του λαϊκισμού, η ίδια λογική των λεφτόδεντρων επανέρχεται με περιτύλιγμα έναν influencer. Ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer, παίρνει αποσπασματικά διάφορα και τα υιοθετεί. Έχει φτάσει στο σημείο πλέον να έχει την ίδια ακριβώς ρητορική με τα κόμματα που διακινούσαν θεωρίες συνωμοσίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφει ένα άρθρο με θέματα τα οποία ακόμα τα ερευνά η Δικαιοσύνη και έως τώρα φαίνεται ότι αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας ή ζητήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν», πρόσθεσε.
«Δε θα σχολιάσω ξανά τις θεωρίες συνωμοσίας, το γεγονός ότι κάνει τον δικαστή, ότι παίρνει θέση για θέματα που η δικαιοσύνη ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει, ότι κουνάει το δάχτυλο, ότι συκοφαντεί. Λέει, για παράδειγμα, ότι έχουμε εμείς δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ δεν είμαστε καν ελεγχόμενοι για τίποτα, ούτε ως κόμμα, ούτε ως φυσικά πρόσωπα. Αυτό λέγεται συκοφαντική δυσφήμιση», είπε, σημειώνοντας ότι εάν δεν εκπροσωπούσε μια κυβέρνηση και ένα ευρύτερο σύνολο, θα μπορούσε να είχε σκεφτεί να προστατέψει τον εαυτό του.
«Δε μπορεί όποιος Κασελάκης, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε κανένας να συκοφαντεί τον οποιονδήποτε άλλον επειδή θέλει να παραστήσει τον επαναστάτη με θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά ποια είναι η ουσία; Πάμε στα της οικονομίας. Οι πρωτεργάτες του χάους, αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στα σκουπίδια ως οικονομία, αυτοί που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού έρχονται και κουνάνε το δάχτυλο με ακριβώς το ίδιο αφήγημα, στην κυβέρνηση που Δημιούργησε τετρακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εχει τετραπλάσιους, πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, έχει σωρευτική αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, 18,6% ενώ στην Ευρώπη είναι 9,4%, έχει καταφέρει και έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια, έχει αυξήσει τις καταθέσεις 50 δις και για τα πιο ασθενή νοικοκυριά κι έχει καταφέρει και έχει στηρίξει τον κατώτατο μισθό, τον έχει αυξήσει περισσότερο από ότι τον πληθωρισμό».
Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία σημαίνει πολιτική σταθερότητα
Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Μαρινάκης ανέλυσε γιατί η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία σημαίνει πολιτική σταθερότητα. «Για όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει τα τελευταία περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ζήσαμε, σε επίπεδο οικονομίας, το απόλυτο χάος. Τον Έλληνα πρωθυπουργό να βγαίνει στην Ευρώπη και να τρέμουμε τι θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Και ζήσαμε, μετά από κάποια χρόνια, τον Έλληνα πρωθυπουργό να βγαίνει στην Ευρώπη, να φέρνει πάνω από 40 δις για να κρατηθούν όρθιες οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις στην πανδημία, να πρωταγωνιστεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, να πρωταγωνιστεί στο ενιαίο πιστοποιητικό εμβολίου, το οποίο ουσιαστικά άνοιξε τον τουρισμό, να φέρνει χρήματα συνολικά για τη χώρα, να επαναδιαπραγματεύεται την ΚΑΠ. Ζήσαμε δηλαδή τις δύο αντίθετες εικόνες».
«Έφτασαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, ενώ αυτή η κυβέρνηση κατάφερε στα πιο δύσκολα χρόνια παγκόσμιων κρίσεων να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και να έχει καλύτερους μισθούς, που απορροφούν και την πολύ μεγάλη ακρίβεια. Δεν έχουμε γίνει παράδεισος, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Και καταλαβαίνω και την απογοήτευση μέρους της κοινωνίας για τις υποδομές μας, για επιμέρους ατζέντες. Ναι, αλλά προσέξτε. Ο καλύτερος τρόπος να χτίσεις και τα υπόλοιπα που πρέπει να χτίσεις και να διορθώσεις αυτά που πρέπει να διορθώσεις είναι να συνεχίσεις να δημιουργείς, όχι να γκρεμίζεις όσα κατάφερες μαζί με την κοινωνία. Αυτό λέμε στον κόσμο».
Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους μαθητές
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, τόνισε ότι το κράτος οφείλει να προστατέψει όλους του μαθητές όπου κι αν φοιτούν, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των γονέων. Παράλληλα, δήλωσε ότι στα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης και του bullying όλα τα κόμματα πρέπει να είναι ενωμένα.
«Είναι σημαντικό να πληρώνουν οι γονείς των παιδιών που καταστρέφουν μια δημόσια περιουσία και όχι συνολικά ένας φορολογούμενος. Είναι ένα αυτονόητο που δεν ακούστηκε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με βιντεοσκόπηση άλλων μαθητών και για σοβαρά ζητήματα να υπάρχουν αυστηρές ποινές, γιατί δε θα μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι θλιβερά και είναι και γροθιά στο στομάχι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το βίντεο το οποίο έδειξε χθες το υπουργείο Παιδείας πραγματικά ήταν συγκλονιστικό. Αξίζει να το δουν όλοι οι γονείς, όλοι όσοι έχουμε παιδιά, όσοι θέλουμε να κάνουμε παιδιά, όλοι οι πολίτες συνολικά σε αυτή τη χώρα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να βρεθείς σε αυτό το σημείο και πρέπει να μιλάς από πριν και να μιλάς και αν δεις και κάποιον δίπλα σου. Αυτόν, λοιπόν, τον χαρακτήρα έχει αυτή η καμπάνια. Ο πρώτος και βασικός χαρακτήρας είναι η ευαισθητοποίηση. Μην την υποτιμούμε την ευαισθητοποίηση. Υπάρχουν παιδιά τα οποία μπορεί να μένουν σιωπηρά για κάτι απλό, το οποίο συμβαίνει κατ’ αναλογία των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Και αυτή η σιωπή να είναι μια ανοχή που να οδηγήσει σε πιο βίαιες πράξεις. Υπάρχουν γονείς που μπορεί να βλέπουν σημάδια στα παιδιά τους και να φοβούνται, γιατί μπορεί να νιώθουν απροστάτευτοι. Το δεύτερο, λοιπόν, κομμάτι έχει να κάνει με μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος», σημείωσε.
«To stop-bullying.gov.gr. τι είναι; Είναι μια κεντρικοποίηση της αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Κεντρική διαχείριση καταγγελιών. Παρακολούθηση καταγγελιών. Ενημέρωση των γονέων για τις καταγγελίες. Εκπαίδευση των ψυχολόγων, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί στα σχολεία, και των ειδικών κοινωνικών λειτουργών. Με λίγα λόγια, έρχεται το κράτος και πολλές επιμέρους ενέργειες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τις κάνει κεντρικά. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία αυτό το σοβαρό θέμα με την ίδια σοβαρότητα. Μπορεί να μην έχουν την ίδια υποδομή, μπορεί να μην έχουν το ίδιο θάρρος όλοι οι καθηγητές. Οφείλει, λοιπόν, το κράτος να έρθει, να το καλύψει και να προστατεύσει όλους τους μαθητές όπου κι αν φοιτούν», πρόσθεσε.
Για τα σχόλια της κυβέρνησης και μερίδας του Τύπου που μιλούν για τιμωρητικά μέτρα ερήμην των κοινωνικών αιτιών ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Μία από τις βασικές αιτίες που κατρακύλησε το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι αυτός ο ιδεολογικός χώρος ευρύτερα της Αριστεράς και κυρίως στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί βάφτιζε οποιαδήποτε αυτονόητη μεταρρύθμιση ως τιμωρητική. Έβαζε συνεχώς απέναντι το οτιδήποτε αυτονόητο και το μόνο που ήθελε να κάνει είναι με εύκολες λύσεις, οι οποίες έριχναν χαμηλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να χαϊδεύει τα αυτιά των καθηγητών και των μαθητών. Δεν κάνει καλό σε έναν μαθητή κάποιος ο οποίος του λέει «ξέφραγο αμπέλι το σχολείο σου», δεν κάνει καλό σε ένα καθηγητή να του λέει «καμία αξιολόγηση» γιατί είναι ισοπέδωση προς τα κάτω. Είναι ριζωμένες νοοτροπίες. Η νοοτροπία της κατάληψης, η νοοτροπία του μπάχαλου, η νοοτροπία ότι έχουν δίκιο όλοι ανεξαιρέτως, είναι όλοι το ίδιο. Η ισοπέδωση προς τα κάτω έφτασε στο χειρότερο δυνατό σημείο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι μια από τις βασικές αιτίες που πολλά παιδιά δε μπορούν να μιλήσουν για τις βασικές έννοιες».
Υποχρέωσή μας να βάλουμε κανόνες για την είσοδο στα γήπεδα
Σχολιάζοντας το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης εισιτηρίων ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ξεκίνησε χθες και έτσι θα ταυτοποιούνται οι φίλαθλοι με έναν τρόπο και ασφαλή και σύγχρονο. «Γενικώς οι κανόνες για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα είτε δεν υπήρχαν είτε δεν εφαρμόζονταν. Σταδιακά μπαίνουν παντού. Υπάρχει μια καθυστέρηση ετών συνολική του πολιτικού συστήματος. Έχουμε υποχρέωση να τους βάλουμε όλους και να ισχύουν για τους πάντες», δήλωσε.
«Όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, και οι κάμερες ήταν στην ώρα τους και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση ήταν στην ώρα της. Και αυτή ήταν μια υπόσχεση σε όλους τους φιλάθλους και ανθρώπους οι οποίοι έχασαν από την αγαπημένη τους ομάδα δύο μήνες, που ήταν και μια ασχολία, μια από τις μεγαλύτερες ευχαριστήσεις που έχουν στη δύσκολη καθημερινότητά τους, αλλά γιατί θέλαμε να επιστρέψουν ασφαλείς και να ξέρουμε που κάθεται, ποιος κάθεται. Να ξέρουμε εάν θέλει κάποιος να πάρει το παιδί του ότι δίπλα του δεν κάθεται ένας ο οποίος μπορεί να έχει καταδικαστεί και να είναι έξω με αναστολή. Να ξέρουμε ποιος βρίσκεται στο γήπεδο και αν κάποιος πετάξει κάτι να ξέρουμε ότι από τη θέση τη συγκεκριμένη την έχει πετάξει ο Κώστας, ο Παύλος, η Χριστίνα», πρόσθεσε.
Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για τα δύο θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια ανακοίνωση που πολιτικοποιείται ένα αμιγώς περιβαλλοντολογικό ζήτημα.
«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντολογικό. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, όπως έχουμε πει, και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση στο πολιτικό πεδίο. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει μέχρι και 32 F-16 στην Ουκρανία έκανε λόγο για fake news και σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα το οποίο να έχει διαψευστεί περισσότερο σε επίπεδο πρωθυπουργού, σε επίπεδο υπουργών.
Τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση ο δικαστικός χάρτης
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τον δικαστικό χάρτη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι μόνο ένας αριθμός έχει αξία: Είναι η τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης. «Ουσιαστικά, ο στόχος ποιος είναι: 30% μείωση χρόνου, 450 ημέρες, ενοποιείται ο πρώτος βαθμός, χρησιμοποιούνται πολύ περισσότεροι δικαστές στην έκδοση αποφάσεων και στην εκδίκαση τους. Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση».
«Δεν υπάρχει μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία να μην έχει κάποιες αντιδράσεις μειοψηφιών. Ποια είναι η ουσία; Ότι κανένας πολίτης που μας ακούει δε θα ταλαιπωρηθεί, δε θα μετακινείται περισσότερο από ότι μετακινείται σήμερα. Και όλοι οι πολίτες, για την υπόθεσή τους, θα έχουν από ότι φαίνεται 30% λιγότερο χρόνο στο να περιμένουν να βρουν το δίκιο τους. Άρα, η κυβέρνηση πώς οφείλει να νομοθετεί; Με βάση το τι συμφέρει την κοινωνία, την καθημερινότητα των πολιτών», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr