«Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Οι εξαγωγές, σε ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, κατέγραψαν ρεκόρ», συμπλήρωσε και τόνισε:
«Την περίοδο 2018-2022 κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση μεριδίου της αγοράς στην ΕΕ. Σημαντική βελτίωση έχει καταγράψει και η σύνθεση των εξαγωγών, μια και η τα προϊόντα έχουν ξεπεράσει σε αξία τις υπηρεσίες. Αυξανόμενο είναι το μερίδιο των αγαθών υψηλής τεχνολογίας. Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έχει μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι πιο ανταγωνιστικά. Επίσης, και το έλλειμμα έχει μειωθεί η κατά ⅓, λόγω φυσικού αερίου μεταξύ του 2022 και του 2023».
«Εχουμε δυο πυλώνες σε σχέση με τι εξαγωγές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και εξειδίκευσε:
«Πρώτον, στήριξη των επιχειρήσεων με διευκόλυνση του εξαγωγικου εμποριου αλλά και με ένταση της οικονομικής διπλωματίας. Π.χ ενισχύουμε τις σχέσεις με την Ινδία μια και έγινε πρόσφατα το ταξίδι και γιατί είναι η πολυπκυέστερη χώρα στον κόσμο.
Επίσης έχει γίνει απλοποίηση των προ τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Πχ. η ενιαία θυρίδα εξωτερικού εμπορίου ή το πλαίσιο υλοποίησης του νέου οδικού χάρτη για το εμπόριο, με 22 δράσεις για τη συνδεσιμότητα της χώρας.
Παράλληλα, σε σχέση με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με μειώσεις φόρων, πχ φόρος νομικών προσώπων, τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστώντας την οικονομία πιο ανταγωνιστική, απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις. Σε μία τετραετία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 25 δισεκ. και οι καθαρές επενδύσεις ανέβηκαν κατά 40%. Βέβαια, υπάρχει επενδυτικό κενό, το λέμε συνεχώς. Όμως, οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι πιο πάνω από τα επίπεδα προ κρίσεως. Δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα. Κεντρικός στόχος είναι να διατηρήσουμε τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό, έχουμε ανακοινώσει τη μείωση, από το 2025, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Κινούμαστε στα όρια της αντοχής της οικονομίας. Ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και τη μείωση της φοροδιαφυγής θα δούμε επόμενα βήματα. Μια δύσκολη προσπάθεια με τα POS έχει πετύχει, αλλά η μείωση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να ρίξουμε φόρους και εισφορές» τόνισε.
Κατώτατος μισθός
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δέχεται «κριτική που λέει ότι δίνουμε ψίχουλα και μια άλλη που λέει ότι δίνουμε παραπάνω από τις αντοχές. Εχουμε δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά από την άλλη, η ανεργία εξακολουθεί να πέφτει μια και σε πολλους κλάδους έχει ελλείψεις», ανέφερε.
Παραγωγικό μοντέλο
«Προσπαθούμε, με δράσεις, για αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. Δεν είμαστε σοβιετική χώρα, δε μπορούμε να διατάξουμε ανάπτυξη, αλλά μπορούμε να δώσουμε πλαίσιο κινήτρων. Αγροδιατροφή και φαρμακοβιομηχανία είναι σημαντικές. Έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις αλλά και περιθώρια βελτίωσης, αλλά και δραστηριότητες με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που εάν δημιουργηθούν τα αναγκαία δίκτυα, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας και να μην εξαρτάται από ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη ούτε από το ακριβό φυσικό αέριο. Μπορούμε να ενισχύσουμε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και να ενισχύσουμε ισχυρά σχήματα.
Μου επιτίθενται πολλοι. Δε θέλω να κλείσω επιχειρήσεις , αλλά έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζωνης. Και αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία. Εάν θέλουν μπορούν να λειτουργούν αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να στηζίζουμε συγχωνεύσεις και να δίνουμε κινητηρα και ενισχύσεις Κι αυτό αφορά έναν κρίσιμο τομέα την καινοτομία και για τις συγχωνεύσεις και για την προώθηση της καινοτομίας. Θα φέρουμε νομοσχέδιο για δυο ειδών κίνητρα μέσα στη χρονιά» τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:
«Πρεπει να ενισχυουμε ψηφιακή μετάβαση. Μόνο μέσα από ΤΑΑ, θα ωφεληθούν 100.000 επιχειρησεις ενώ έχει αρχίσει το νέο ΕΣΠΑ με πολλές εξειδικευμένες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ήδη έχουμε 1700 εγκρίσεις.
Στηρίζουμε την προσπάθεια για ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Θεσπίσαμε τοι πλαίσιο για μη τραπεζικά ιδρύματα, προχωρήσαμε την αποεπένδυση του ΤΧΣ και έρχεται νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, που θα καταστήσει πιο ελκυστικό το χρηματιστήριο, που θα διευκολυνει τις εταιρείες να προσελκύσουν χρηματοδοτηση εκτός τραπεζικού συστήματος.
Επισης, προωθούμε την αξιοποιηση της δημόσια περιουσίας. Προχώρησαν 10 αποκρατικοποιήσεις, 6 από ΤΑΙΠΕΔ και 4 από ΤΧΣ. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει καυ είναι αυτό θετικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Θα δημιουργήσουμε γι’ αυτό ένα επενδυτικό ταμείο και θα κάνει πιο ευελικτες τις θυγατρικές, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.
Προχωρούμε, αξιοποιώντας στο έπακρο ΤΑΑ και ΕΣΠΑ. Η εξωττέφεια είναι ένας από τους 5 πυλώνες του Ταμειου Ανάκαμψης, εκεί που έχουν 15% του τζίρου ή υποβάλουν σχεδια που οι εξαγωγές είναι 15 των προβλεπόμενων εσόδων ειναι επιλεξιμες για προνομιακή χρηματοδότησης. Και από το ΕΠΑΝ του ΕΣΠΑ υπάρχει ειδική μνεία για την ανταγωνιστικότητα. Κι όλα αυτά χωρίς να φεύγουμε από τη ρότα της δημοσιονομικη σταθερότητας», κατέληξε ο υπουργός.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr