Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε:
«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αγώνας για την Ανεξαρτησία ξεκίνησε από τη δίψα των Ελλήνων για ελευθερία και άντεξε χάρη στην πίστη και την αφοσίωση των επαναστατών. Απέναντι στην αριθμητική και υλική υπεροπλία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντέταξαν θάρρος, αυτοθυσία, προσήλωση στον στόχο και εφευρετικότητα στο πεδίο, πετυχαίνοντας, τελικά, τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους το 1830.
Πέρα από την αυταπάρνηση και το αξιοζήλευτο στρατηγικό πνεύμα, βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Επανάστασης αποτέλεσε η εξωστρέφειά της. Ήδη πριν από την κήρυξή της, οι αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης είχαν φτάσει σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στη συνείδηση των πολιτών, οι Έλληνες της Διασποράς δημιούργησαν ένα κίνημα φιλελληνισμού που στήριξε ηθικά, οικονομικά και ουσιαστικά την Επανάσταση.
Σε διεθνές επίπεδο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο των μεγάλων εθνικών επαναστάσεων του 17ου και του 18ου αιώνα. Οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από επαναστάσεις όπως η Αμερικανική και η Γαλλική και ταυτόχρονα ενέπνευσαν άλλους λαούς να αποτινάξουν τους ζυγούς και να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα ορόσημο με διεθνή εμβέλεια, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί όχι μόνο μνήμη παρελθόντος, αλλά και μνήμη μέλλοντος. Οι επαναστάσεις της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν σε νέες προκλήσεις και συντελούνται με διαφορετικά μέσα. Ωστόσο, το διακύβευμά τους παραμένει ένα – και αυτό είναι η ελευθερία. Και η ελευθερία πάντα, σε κάθε εποχή και σε κάθε της έκφανση, «θέλει αρετήν και τόλμην», όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί την καλύτερη αφορμή να μνημονεύουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Το παράδειγμά τους μάς διδάσκει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με εφόδια τη γνώση, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.
Πρωταρχική μας αποστολή στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι η απόκτηση αυτών των εφοδίων. Και υλοποιούμε καθημερινά αυτόν τον στόχο μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσα από την εμπέδωση του πατριωτισμού που πηγάζει από τη ρήση του Διονυσίου Σολωμού ότι «εθνικό είναι το αληθές».
Ζήτω η 25η Μαρτίου! Χρόνια πολλά!».
Στην συνέχεια, η Ζέττα Μάκρη στο μήνυμά της επεσήμανε:
«Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Το μήνυμά μου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου το απευθύνω σ’ εσάς με σεβασμό στην καθημερινή προσπάθεια και στο ουσιαστικό έργο μικρών και μεγάλων, με θαυμασμό στις ικανότητές σας, με πίστη στις δυνατότητές σας, με εμπιστοσύνη στην κρίση σας και με εκτίμηση στους στόχους και τις προτεραιότητές σας.
Το μήνυμα, που η ελληνική επανάσταση του 1821 μετέδωσε στον κόσμο, για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την διαφορετικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη, αυτό το μήνυμα ελπίζω να το υπερασπίζεστε, να το μεταδίδετε και να το αναδεικνύετε δυνατό και αδιαπραγμάτευτο, ώστε να αποκτά υπόσταση και φωνή στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από κάθε εκπαιδευτική δράση και με κάθε παιδαγωγικό μέσο που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί μας για να καλλιεργήσουν δεξιότητες στα παιδιά μας.
Και αν αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι, κάποιες φορές, λυγίζει μπροστά στον παραλογισμό της βίας και του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα, είμαι σίγουρη ότι εσείς, μαθήτριες και μαθητές, μπορείτε να αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα. Έχετε την δύναμη να δημιουργήσετε τις συνθήκες που σας αξίζουν, να επιλέξετε τις συμπεριφορές που σας εκφράζουν, να απομακρύνετε τα φαινόμενα που σας πληγώνουν και να επενδύσετε στις προσδοκίες που θα σας ολοκληρώσουν ως αυθύπαρκτες προσωπικότητες.
Αγαπητά παιδιά,
Έχετε δίπλα σας συμμάχους να αγωνιστούν μαζί σας για να καταφέρετε να κάνετε την δική σας επανάσταση και να αντιμετωπίσετε έναν ύπουλο εισβολέα, έναν πολυπρόσωπο εχθρό. Και, ναι, θέλει επανάσταση, με την ετυμολογία της λέξης να μας καλεί να κρατήσουμε όρθιο το ανάστημά μας και να δηλώνουμε, με την παρουσία, τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μας, την ανυποχώρητη αρχή μας ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία και στην ζωή μας.
Θα μου επιτρέψετε να είναι αυτό το μήνυμά μου προς εσάς, φέτος. Η επανάσταση του 1821 είναι μια ζωντανή και επίκαιρη συνθήκη, ένα παράδειγμα που φωτίζει τα σημεία των καιρών και μεις χρειαζόμαστε το φως.
Το καθαρό φως που πηγάζει και από την ορθόδοξη πίστη μας και δίνει, στην ημέρα, τον διπλό συμβολισμό.
Καλή πρόοδο και χρόνια πολλά!».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr