Ειδικότερα, όσον αφορά για την δημιουργία του ΤΕΚΑ είπε: «Ο πρώτος λόγος είναι το ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν αποκλειστικά διανεμητικό, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Δημιουργώντας αυτό το ταμείο ουσιαστικά αποσυνδέουμε ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή την επικουρική ασφάλιση για τους νέους, από το δημογραφικό κίνδυνο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με βάση την εμπειρία άλλων χωρών όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια συστήματα υποχρεωτικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, παρότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων έχουν μεγαλύτερη διακύμανση από ότι οι αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων, έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα παιδιά θα πάρουν υψηλότερη επικουρική σύνταξη από αυτή που θα προσδοκούσαν αν συνταξιοδοτηθούν με το υφιστάμενο σύστημα.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι αυτό το σύστημα δημιουργεί κεφάλαιο καθώς ένα σεβαστό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα, στους μισθούς και στην απασχόληση. Τέλος, το σύστημα αυτό δίνει πολύ ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ατομικός κουμπαράς όπου μπαίνει ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού μας, συνολικά 6% από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη».
Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο ΤΕΚΑ εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Εθελοντική είναι η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ για όσους δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όσα άτομα ήταν κάτω των 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Όσο για τις εισφορές των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, αυτές επενδύονται από το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Και όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης, η σύνταξη θα καθοριστεί από το ύψος των εισφορών του ασφαλισμένου και την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων του».
Σχετικά με τη συνολική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας «ναι μεν γερνάει γρήγορα ο πληθυσμός αλλά έχουμε πάρει διάφορα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι σχετικοί κίνδυνοι, ειδικά κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Οι υφιστάμενες αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι με δεδομένη την δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, αλλά με τήρηση των υφισταμένων κανόνων, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο. Δηλαδή, σταδιακά μειώνεται η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, όπως επίσης μειώνεται σταδιακά και η στήριξη που παρέχει ο προϋπολογισμός στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr