«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο κάποιοι να παριστάνουν ότι καταρτίζονται και κάποιοι άλλοι ότι καταρτίζουν. Με τον νόμο «Δουλειές ξανά» εισαγάγαμε τον κανόνα της πληρωμής βάσει επιδόσεων και για τις δύο πλευρές και δώσαμε τη δυνατότητα να μπουν στην κατάρτιση και τα δημόσια πανεπιστήμια. Κάποια μπήκαν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Την κατάρτιση πρέπει να την πάρουμε πολύ πιο σοβαρά, να δούμε ότι είναι ουσιαστικό εφόδιο για την πορεία της ζωής και να σταματήσουν κάποιοι την κοροϊδία. Δουλειά δική μας είναι, όσοι δεν το καταλαβαίνουν να το καταλάβουν με κάποιον τρόπο».
Αυτές τις επισημάνσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, σήμερα (4/3), στο Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων με τίτλο «Η Ενδυνάμωση της Ελλάδας με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι με τον νόμο «Δουλειές ξανά» και σε συντονισμό με το υπουργείο Παιδείας, έγινε προσπάθεια να αναθεωρηθεί συνολικά το σύστημα της κατάρτισης «αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί που οραματιζόμουν». «Πρέπει να προσέξουμε», πρόσθεσε, «να κλείσει η κερκόπορτα της πιστοποίησης, γιατί αν έχουμε κανονική πιστοποίηση, θα έχουμε και κανονική κατάρτιση. Είμαι βέβαιος ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και η διοίκηση της ΔΥΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια και θα τα καταφέρουν».
Παρουσιάζοντας τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στάθηκε σε τρία σημεία:
- Πρώτον, το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει τεράστια σημασία. Οι χώρες που υστερούν σε αυτό κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε χαμηλή ανάπτυξη και προοπτικές.
- Δεύτερον, έχουν τεράστια σημασία οι ψηφιακές δεξιότητες. «Δεν αναφέρομαι σε εκείνους που ασχολούνται με την Πληροφορική, αλλά σε όλους μας. Και ένας απλός τεχνίτης, στη σημερινή εργασιακή καθημερινότητα, χρειάζεται ψηφιακές δεξιότητες. Γι’ αυτό, υπάρχει ένα τεράστιο πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση από τη ΔΥΠΑ», σημείωσε.
- Τρίτον, ο κόσμος αλλάζει και καμία δεξιότητα δε θα είναι τόσο χρήσιμη σε λίγα χρόνια. Η αντίληψη ότι «πήρα ένα πτυχίο και με αυτό θα πορεύομαι» είναι παραπάνω από εσφαλμένη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Χρειαζόμαστε στο εκπαιδευτικό σύστημα περισσότερες επιλογές και άμιλλα. Υπ’ αυτήν την έννοια, τα μη κρατικά πανεπιστήμια μόνο θετικό ρόλο μπορούν να έχουν. Όμως, δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση στα πανεπιστήμια, η κατάρτιση, κατ’ εξοχήν, αφορά άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».
«Αν θέλουμε η Ελλάδα να περάσει σε νέα εποχή στην οικονομία, δε φτάνει να έχουμε μόνο χαμηλότερους φόρους και εισφορές, τους οποίους μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε. Δε φτάνει η σύγχρονη εργασιακή νομοθεσία που περάσαμε και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, τις ψηφιακές δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, που αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της προσπάθειάς μας», σημείωσε, καταλήγοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr