Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) μετά από μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης βιώνει τη βαθύτερη και σοβαρότερη κρίση στα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Σύμφωνα και με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στο πρωτοβάθμιο όμως σύστημα υγείας της χώρας μας , τα δεδομένα είναι:
-
ότι διαθέτουμε αναλογικά τους λιγότερους γενικούς γιατρούς από όλες τις χώρες της ΕΕ,
-
δεν λειτουργεί ακόμα ο θεσμός του προσωπικού ιατρού,
-
το 80% των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, και
-
ένας στους τέσσερεις Έλληνες δηλώνει δυσκολία πρόσβασης στις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες,
Οι αντιθέσεις και οι ανισότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανισότητας αποτελούν και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική περίθαλψη .
Η Ελλάδα κατέχει την ‘πρωτιά’, την κακή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, όπου 2 στους 10 ΄Ελληνες (16.7%) αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαραίτητες ιατρικές τους εξετάσεις. Η επόμενη χώρα ακολουθεί με ποσοστό 9.6%. Και αφορά κυρίως μικρά και μεσαία οικονομικά εισοδήματα.
Οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες που αναφέρονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι υπερδιπλάσιες (14,3%) από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος (4,3%). Οι λόγοι των ανεκπλήρωτων αναγκών είναι το κόστος, η απόσταση, οι μεγάλες λίστες αναμονής.
Η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό. Τα κονδύλια που επίσης διοχετεύετε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό.
Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα καθημερινά ‘’εντέλλεσθε’’ που αφήνουν ακάλυπτες καίριες οργανικές θέσεις, η εξουθένωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε υποδομές, η κατάσταση που προκύπτει είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.
Στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας , ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων, προστρέχουν λόγω και του ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ , χιλιάδες συμπολίτες που δεν δύναται να εξυπηρετηθούν αλλιώς.
Αυτό έχει ως συνέπεια και την εκτεταμένη χρήση ράντζων τα οποία θίγουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς. Οι εικόνες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ΤΑ ΝΕΑ’, πλήττουν βάναυσα το ΕΣΥ και υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες.
Στα μεγάλα Νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, όπως το ‘ΑΤΤΙΚΟΝ’, το ‘Γεωρ. Γεννηματάς’, το Γ.Ν.Νίκαιας, η χρήση ράντζων είναι θλιβερή πραγματικότητα για κάθε εφημερία.
Δεδομένου ότι οι βασικές αρχές που διέπουν την δημόσια υγεία είναι αυτές της ισότητας, της καθολικής προσβασιμότητας, της βιωσιμότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
Δεδομένου ότι η χρήση ράντζων είναι ενδεικτικό της διεύρυνσης των ανισοτήτων ,
Δεδομένου ότι οι αρμόδιες ενώσεις όπως η ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί αρμοδίως για τις τραγικές αυτές συνθήκες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Είστε ενήμερος για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί σχετικά στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα;
- Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη αυτή συνθήκη;
- Αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων η ύπαρξη ράντζων;
- Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα διαρθρώσετε την ΠΦΥ και πότε ;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr