Σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για τους κλιματικούς στόχους του 2040, σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοφανών γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης. Η διασφάλιση των πρώτων υλών που χρειάζεται η Ευρώπη θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσουμε τώρα για να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με ακμάζουσες ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες αξίας και πραγματικά κίνητρα που υπερβαίνουν την έως τώρα προσέγγιση της στοχοθεσίας και του αυξημένου κόστους που καθορίζεται από τους κανονισμούς».
Κάθε τόνος μετάλλου που η Ευρώπη σταματά να παράγει στο εσωτερικό θα αντικατασταθεί από εισαγωγές με υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα, από μονάδες εκτός Ε.Ε. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας υλοποιήσουμε τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα μέσω μιας προσέγγισης πλήρους αλυσίδας αξίας, για την οικοδόμηση στρατηγικών βιομηχανιών, όχι την εγκατάλειψή τους», επεσήμανε ο Ευ. Μυτιληναίος.
Πέρα από την πλούσια βιομηχανική της βάση, η βιομηχανία μετάλλων έχει πάνω από 90 έργα εφοδιαστικής αλυσίδας έτοιμα να συμβάλουν στους στόχους ανθεκτικότητας πρώτων υλών της ΕΕ, με κορυφαίες περιβαλλοντικές και κλιματικές επιδόσεις.
Μολονότι χαιρετίζει τις βελτιώσεις του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών, ο κλάδος των μετάλλων ζητά ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών που θα ξεκλειδώσει πλήρως τις προοπτικές και θα μειώσει τα κόστη που βασίζονται στις νέες απαιτήσεις. Αυτό περιλαμβάνει ευέλικτη χρηματοδότηση για επενδύσεις μείωσης του ρίσκου (de-risking), παγκοσμίως ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ρυθμιστική ευθυγράμμιση, δυναμικά εμπορικά μέτρα και κίνητρα αγοράς, καταλήγει η Ενωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr