«Έχουν ελεγχθεί τον τελευταίο μήνα στη Λάρισα μόνο και έχουν δοθεί για πληρωμή 1.100 φάκελοι ενώ μέχρι τη στιγμή που είχαμε αναλάβει, είχαν δοθεί 1.700 σε 3,5 μήνες. Έχουμε βρει έναν τρόπο και έχουμε επισπεύσει την εξαγωγή στοιχείων ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται ο αγρότης να τα φέρνει σε χαρτί.
Πιστεύω μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο γιατί έχουμε επισπεύσει τη διαδικασία και θα πληρωθούν οι περισσότεροι», απάντησε αρχικά, μιλώντας στο OPEN, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νομό Λάρισας συνολικά οι αιτήσεις είναι 13.000 και συνολικά σε όλη τη Θεσσαλία, 33.000 για την κρατική αρωγή.
Για το σύνολο των αγροτών είπε πως «θα πάρουν τα λεφτά αν μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει μια καλή προκαταβολή, στο 30% της τιμής που έχουν δηλώσει οι αγρότες, για να ανασάνουν, και όταν γίνει τελικά η πιστοποίηση, να βρεθεί μια λύση, με συμψηφισμό».
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν προσλήψεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία με τους ελέγχους για τους αγρότες, ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως «σε 10 μέρες θα πάρουμε 100 άτομα ακόμα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρέτας: «Το πρόβλημα το μεγάλο των αγροτών είναι μια διγλωσσία της ΕΕ. Από την μια βάζουν ένα σκληρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα ελληνικά προϊόντα, που βάζουν θηλιά στους αγρότες οικονομικά και από την άλλη δέχονται χωρίς όρους τα προϊόντα της Ουκρανίας, σε γάλα, κρέας. Ζάχαρη, που δημιουργούν μια τεράστια οικονομική πίεση στους αγρότες κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία».
Δεν έχουν καταγραφεί καν όλες οι ζημιές
Από πλευράς αγροτών, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, κατήγγειλε πως υπάρχουν ακόμα χωράφια στα οποία δεν μπορούμε να μπούμε για να δούμε τι ζημιές έχουν πάθει.
«Υπάρχει το monitoring, το οποίο το χρησιμοποίησαν πριν δύο χρόνια στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και πλέον σε όλη την Ελλάδα, που είναι ο δορυφόρος που βλέπει τις ζημιές στα χωράφια και ξέρει σε ποιο χωράφι είναι και σε ποιο ΑΦΜ ανήκει. Αυτό το χρησιμοποιούν για να μας βάλουν πρόστιμα, εάν το βαμβάκι είναι χαμηλό, έχει χορτάρια. Και έχω την απλή απορία, δεν μπορούσαν να δουν ποια χωράφια είναι μέσα στο νερό, ποια έχουν μπαζωθεί, καταστραφεί ώστε απευθείας να δώσουν σε αυτούς τους αγρότες τα χρήματα που πρέπει;».
«Ακόμα δεν έχουν περάσει οι επιτροπές για να ελέγξουν τις ζημιές που πάθαμε», επεσήμανε. «Δεν έχουμε πάρει όλοι οι αγρότες ακόμα τα 2.000 ευρώ. 40-50% να έχουν πάρει», είπε ακόμα.
Ο κ. Τζέλλας τόνισε πως τον εξοπλισμό που έχασαν τον έπαιρναν σε βάθος χρόνου, 10-15 ετών. Εάν αυτόν τον εξοπλισμό δεν τον έχουν μέσα σε έναν μήνα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια και κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για αυτό.
«Μόνο το 5% του Παλαμά έλαβε επιδότηση ενοικίου»
Επίσης, γνωστοποίησε πως ως πλημμυροπαθείς, έχουν χάσει τα σπίτια τους και μένουν σε ενοίκιο και δεν έχουν λάβει ακόμα επιδότηση ενοικίου. Στον Παλαμά μόνο ένα 5% έχει λάβει, όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν πέρασε μια υπηρεσία να δει πού μένουμε», ανέφερε.
«Σε κάποια πράγματα έχουν προχωρήσει κάποιες υπηρεσίες», απάντησε ο κ. Κουρέτας και σημείωσε πως έχει βρεθεί χώρος και υπάρχουν σχέδια για να χτιστούν νέα σπίτια αλλά αυτό απαιτεί χρόνο.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια ζωή, για αυτό είμαστε στους δρόμους», κατέληξε ο κ. Τζέλλας, λέγοντας πως η Καρδίτσα θα ερημοποιηθεί και οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειές εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr