«Άστεγοι συνάνθρωποί μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της έκδοσης βεβαίωσης αστεγίας, ενώ παράλληλα παλεύουν να επιβιώσουν από την αλληλεγγύη στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δρόμου», τόνισε ο Π. Χρηστίδης.
Πρόσθεσε: «Το πιστοποιητικό αστεγίας είναι δημόσιο έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από τον εκάστοτε δήμο, ο οποίος φιλοξενεί στα γεωγραφικά του όρια, άτομα σε ορατή αστεγία και αποδεικνύει την κατάσταση διαβίωσης του ατόμου. Το εν λόγω έγγραφο είναι απαραίτητο, πέρα από την πιστοποίηση της κατάστασης ενός ατόμου και για την έκδοση άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων. Χωρίς την ύπαρξη εγγράφου ταυτοποίησης (ταυτότητας ή διαβατηρίου), η σχετική βεβαίωση δεν υπάρχει τρόπος να εκδοθεί. Η ταυτότητα όμως πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει, καθώς αυτά τα άτομα πέφτουν πολύ συχνά θύματα κλοπής ή τα έγγραφά τους φθείρονται λόγω δυσμενών συνθηκών δρόμου, καιρικών συνθηκών κ.α. Προκειμένου να εκδώσει κανείς ταυτότητα απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παραβόλου και κάποια δήλωση κατοικίας/χώρου διαμονής με τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως μισθωτήριο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ (λογαριασμοί, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας κ.α.), βεβαιώσεις φιλοξενίας κλπ. Ένας άνθρωπος σε ορατή αστεγία αδυνατεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου και, φυσικά, να προσκομίσει και κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα. Συνεπώς δεν μπορεί να εκδώσει ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ακολούθως πως δεν μπορεί να εκδώσει και βεβαίωση αστεγίας».
Ο Π. Χρηστίδης, ρώτησε τον υφυπουργό εάν προτίθεται, πρώτον να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διόρθωση και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης ταυτότητας και βεβαιώσεων αστεγίας με σκοπό την άρση κάθε εμποδίου πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει. Δεύτερον, ρώτησε εάν προτίθεται να απαλλάξει τα άτομα σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου από την υποχρέωση να καταβάλλουν παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ποσό για εκείνους.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι το πιστοποιητικό αστεγίας εκδίδεται από τους δήμους και άρα η αστυνομία δεν έχει κάποια σχέση με τη διαδικασία, καθώς επίσης και ότι προκειμένου να εκδώσει κάποιος άστεγος ταυτότητα την οποία έχει χάσει, υποχρεούται ο δήμος, να συνοδεύσει τον πολίτη με κάποιον δημοτικό υπάλληλο ως μάρτυρα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα του παραβόλου.
«Η διαδικασία υπάρχει, οπότε δεν υπάρχει από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας κάποια διαδικασία για να απλοποιηθεί. Αναλαμβάνει ο δήμος, πηγαίνουν στο οικείο αστυνομικό τμήμα παρουσία του συγκεκριμένου πολίτη και διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.
«Δεν εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία και το ότι δεν εφαρμόζεται είναι το ζήτημα εδώ, σήμερα», απάντησε ο Π. Χρηστίδης και πρόσθεσε:
«Είμαι εδώ όμως, διότι βγαίνοντας έξω, με οργανώσεις και συναντώντας τους ανθρώπους αυτούς, βλέποντας τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν, καταλαβαίνω την ανάγκη. Την ανάγκη ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να πάει στην τράπεζα να πάρει το επίδομα, το οποίο έχει και δεν μπορεί να το πάρει. Βλέπω την ανάγκη ενός ανθρώπου, που θέλει να μπει σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και δεν μπορεί να βγάλει ένα προσωποποιημένο εισιτήριο. Βλέπω την ανάγκη ενός ανθρώπου, που θέλει να πάει σε ένα νοσοκομείο και δεν μπορεί γιατί δεν υπάρχει πιστοποίηση του ποιος είναι. Την ανάγκη ενός ανθρώπου, ο οποίος θέλει να βγάλει σύνταξη και δεν έχει τα δημόσια έγγραφα για να βγάλει σύνταξη».
Ο κ. Χρηστίδης κάλεσε τον υφυπουργό να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει τους άστεγους συμπολίτες μας και τόνισε: «Έχουμε χρέος να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους ανθρώπους αυτούς και να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες τους βοηθούν να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr