«Δουλέψαμε για αρκετό καιρό τη θετική ατζέντα. Ξεκίνησε το ‘20 - ‘21 όταν είχαμε μια δύσκολη περίοδο με την Τουρκία. Φτάσαμε στην χθεσινή ημέρα όπου παρουσία των δύο ηγετών, υπογράψαμε 15 συμφωνίες», είπε αρχικά στο MEGA.
«Εγώ ασχολούμαι στο ΥΠΕΞ με το κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, άρα λοιπόν με ενδιαφέρουν οι διμερής και πολυμερείς σχέσεις της χώρας με τρίτες χώρες, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και οι εμπορικοί δεσμοί τους οποίους έχουμε και τα οικονομικά θέματα που αφορούν αυτούς τους δεσμούς.
Υπό αυτήν την έννοια ασχολούμαι με τα θέματα χαμηλής πολιτικής, δηλαδή τα θέματα που πρέπει να λυθούν αλλά ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας και της θετικής ατζέντας, δημιουργούν και ένα κλίμα το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανθίσει η διπλωματία των εθνικών και σοβαρών θεμάτων», εξήγησε.
Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν, όπως αυτές που αφορούν τους νέους και τη γέφυρα στον Έβρο, αλλά και την 7ημερη βίζα για τα ελληνικά νησιά.
«Είναι μόνο για τα 10 νησιά αυτά και είναι μόνο για Τούρκους πολίτες οι οποίοι θέλουν να έρθουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μια κίνηση την οποία κάναμε απέναντι στους Τούρκους οι οποίοι το ήθελαν αλλά και οι κάτοικοι και επαγγελματίες των νησιών μας το ήθελαν. Το κάναμε με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», διευκρίνισε.
Γιατί δεν ανέκυψε θέμα για την Αγιά Σοφιά
Αναφερόμενος στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς το οποίο δεν ανέκυψε στη συνάντηση των δύο ηγετών, υπογράμμισε:
«Υπάρχουν θέματα πολιτισμού τα οποία μας αφορούν. Δεν το πιάνουμε αυτό το θέμα (σ.σ. της Αγιάς Σοφιάς) γιατί επιδιώκουμε στη θετική ατζέντα να ακουμπάμε εκείνα τα θέματα τα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις απτές, πρακτικές, να φέρουμε ένα αποτέλεσμα και να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα.
Η Αγιά Σοφιά είναι ένα εμπόδιο στην σχέση μας. Ενστερνίζομαι την άποψη ότι το ένα καλό φέρνει το άλλο και ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για δύο χώρες να έρθουν κοντά προς όφελος και των δύο, είναι να έρθουν κοντά. Άρα λοιπόν 15 συμφωνίες είναι μια καλή αρχή».
Για τις εμπορικές συμφωνίες είπε πως «υπάρχει ένα συνολικό εμπόριο της τάξης των 5,4 δισ. αυτήν την στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν υπάρχει εμπόριο έντονο το οποίο να αφορά προϊόντα με εμπορικά σήματα, είναι πρώτες ύλες, βιομηχανικά είδη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μπούμε στην επόμενη φάση. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, είναι μια μεγάλη οικονομία και είναι δίπλα μας. Άρα λοιπόν πρέπει να χτίσουμε οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς και αυτό θα το πετύχουμε με πολλούς τρόπους».
Κλείνοντας τόνισε πως «ήταν μια επίσκεψη καλά προετοιμασμένη, η οποία έφερε τα αποτελέσματα που περιμέναμε και έχει συνέχεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr