«Ένα μήνυμα, ένας σύνδεσμος, ένα κλικ. Αυτό αρκεί για να χάσει κανείς τον έλεγχο της ψηφιακής του ζωής, χωρίς να το καταλάβει και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως βίωσε και ο Θανάσης Κουκάκης. […] Όταν ο Έλληνας δημοσιογράφος έκανε κλικ σε έναν σύνδεσμο που έλαβε το καλοκαίρι του 2021, ένα μικρό πρόγραμμα εγκαταστάθηκε στο τηλέφωνό του και άνοιξε την πόρτα σε έναν εικονικό θηρευτή: το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator.
[…] Το λογισμικό επέτρεπε στους χειριστές του να βλέπουν πού κινούταν ο δημοσιογράφος, με ποιον μιλούσε, σε ποιον και τι μηνύματα έστελνε, τι ερευνούσε. Ο Κουκάκης ερευνά εδώ και χρόνια τη διαφθορά, εργάζεται για το CNN και τους Financial Times, ενώ οι έρευνές του στρέφονται ιδίως ενάντια στους ισχυρούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Τώρα οι πληροφοριοδότες του κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν».
Εντοπίζοντας και ακολουθώντας τα ίχνη του Predator στο κινητό τηλέφωνο του Κουκάκη, «αναλυτές του Citizen Lab, μιας ερευνητικής μονάδας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εντόπισαν και άλλα ύποπτα μέρη όπου χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό εκτός από την Ελλάδα: όπως μεταξύ άλλων στο Ομάν, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, τη Σερβία και την Αίγυπτο. Και σε αυτές τις χώρες το Predator βρέθηκε στα κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που ενοχλούσαν τους ισχυρούς».
Όπως γράφει το Spiegel και αναμεταδίδει η DW, «η πολύμηνη έρευνα για τα Predator Files, που βασίζεται σε χιλιάδες δικαστικά έγγραφα, πρακτικά ανακρίσεων και εμπιστευτικά έγγραφα των εμπλεκόμενων εταιρειών, δείχνει πώς Ευρωπαίοι επιχειρηματίες θησαυρίζουν εξοπλίζοντας αυταρχικά καθεστώτα με τα πιο σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Με χρηματοδότηση, υποστήριξη και γνωμοδοτήσεις από τη Γερμανία, οι εταιρείες αυτές σχημάτισαν τελικά μια συμμαχία που βοήθησε στην κατασκοπεία των ανθρώπων σε μεγάλη κλίμακα». Η συμμαχία αυτή είναι η Intellexa Alliance, «μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών παρακολούθησης που προμηθεύουν υπηρεσίες ασφαλείας με υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά εργαλεία». Πρόκειται για ένα δίκτυο προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Κατά το Spiegel, η Intellexa Alliance «είναι ίσως ένας από τους πιο μυστηριώδεις και επικίνδυνους ομίλους επιχειρήσεων στην Ευρώπη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr