«Έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση ο Αλέξης Τσίπρας να βγει μέχρι την Κυριακή και να κάνει μια δήλωση, και όχι μέσω άλλων. Δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Κασσελάκης στο συνέδριο και να εργαλειοποιεί τον Τσίπρα», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με αυτούς που θεωρούν ότι ο Κασσελάκης εμφανίζεται ως "εκλεκτός" του Αλέξη Τσίπρα και πως η σιωπή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον ευνοεί. Παράλληλα, η δήλωση Σκουρλέτη "κουμπώνει" με την περίπτωση της συκοφάντησης της Έφης Αχτσιόγλου, στην οποία "χρεώθηκε" η παραίτηση Τσίπρα.
Το περιβάλλον Τσίπρα διέψευσε ότι η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε sms στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο τον καλούσε να παραιτηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει σχετική δήλωση, ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καταδικάσει την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης ψεύτικης είδησης.
Στα παραπάνω προσθέστε ότι η συμπόρευση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη αύξησε τη διάχυτη αίσθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από τον νεαρό υποψήφιο κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας. Το ότι στο στρατόπεδο υπέρ Κασσελάκη προστίθενται συνεχώς βουλευτές και στελέχη, όπως ο Γιώργος Καραμέρος, η Έλενα Ακρίτα και ο Χάρης Μαμουλάκης, αποδίδεται στη στήριξη Παππά, εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έδωσε αέρα οριστικής επικράτησης για τον β' γύρο.
Ανοιχτά απέναντι στον Κασσελάκη και στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πλέον συντάσσονται μαζί της και οι υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο τελευταίος μάλιστα έκανε μία δήλωση που "δεν μαζεύεται" αν εκλεγεί ο Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Την Κυριακή, κανονικά, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχέδια. Κανονικά.
Αλλά αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι τελικά μόνο ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
Σχέδιο που θα μπορούσε να συζητηθεί σε συνέδριο, όπου οι σύνεδροι θα μπορούσαν να προτείνουν αφαιρέσεις προσθέσεις ή τροποποιήσεις.
Και εκεί θα έβγαιναν οι αναγκαίες συνθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε σχέδιο αλλά μια πρόταση: «ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα... εμπιστευτείτε με».
Δεν το λες και στρατηγική νίκης επί μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανάφερε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε αυτό το φόντο ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στο OPEN σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νικηφόρο σχέδιο για να ηττηθεί αυτή η κυβέρνηση, κάτι που θεωρώ ότι όλοι το θέλουμε, όπως και ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για την ενότητα. Στο μεταξύ, ας αναμετρηθεί ο καθένας με το «μπόι» του και το «έχει» του. Με θλίψη βλέπω ότι περισσεύουν τα fake news και η τοξικότητα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όχι στις επίσημες τοποθετήσεις των υποψηφίων.
«Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή λόγω του κακού εκλογικού αποτελέσματος. Άρα, θα έπρεπε να υπήρχε μια προτεραιότητα, με αφορμή -και ως αρχή- την εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου, στην αναζήτηση των αιτιών αυτής της εκλογικής συντριβής. Διότι αν θέλουμε να ανακάμψουμε, που πιστεύω ότι το θέλουμε όλοι, θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί χάσαμε. Δεν έχει μπει από όλες τις πλευρές αυτή η προσέγγιση ως προτεραιότητα. Θα έλεγα, με θλίψη, ότι περισσεύουν τα fake news και η τοξικότητα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, -όχι στις επίσημες τοποθετήσεις όπου υπάρχει ευπρέπεια- και λείπει ο ουσιαστικός διάλογος. Νομίζω ότι ήταν πολύ πραγματική και εύστοχη η παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου, που μίλησε γι’ αυτή την κατάσταση. Δεν θεωρώ ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε τον τελευταίο ένα, ενάμιση μήνα. Δυστυχώς, η προηγούμενη περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία περίοδος υποβάθμισης και συρρίκνωσης της εσωτερικής πολιτικής διαδικασίας. Σας θυμίζω ότι μετά το 2019, πάλι δεν κουβεντιάσαμε σε βάθος για τα αίτια της τότε ήττας και φοβάμαι ότι πάμε να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος. Περίσσευαν τα δημοσιεύματα, τα πικρόχολα σχόλια, η τοξικότητα, κυρίως μέσω του διαδικτύου, που ήταν σε βάρος της συζήτησης στη βάση επιχειρημάτων -είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε- με σκοπό, κατά τη γνώμη μου, σε ένα κόμμα να δούμε τη σύνθεση.
Κρίσιμα ζητήματα τα βρήκαμε μπροστά μας ακόμη και στην τελευταία προεκλογική περίοδο. Για παράδειγμα το Ασφαλιστικό. Ποτέ δεν μπήκε το κόμμα σε μια εις βάθος συζήτηση για το αν ήταν λάθος η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών με το εισόδημά τους. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε 15 ημέρες πριν τις εκλογές με τον καθένα να έχει την άποψή του. Να σας πω για τα 37 δισεκατομμύρια. Η επίσημη γραμμή ήταν ότι οχύρωσαν την οικονομία μας, ήταν το «μαξιλαράκι» απέναντι στις αγορές για να δανειζόμαστε χαμηλότοκα. Μέσα από το κόμμα, πρωτοκλασάτα στελέχη έλεγαν ότι ήταν μεγάλο λάθος. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψη του, συλλογικά όμως είχαμε μια ενιαία άποψη;
Η όλη, μέχρι τώρα, παρουσία του κ. Κασσελάκη αυτόν τον ένα μήνα, στερείται από κάποιες σαφείς προγραμματικές θέσεις. Έχουμε δει καλοστημένα βίντεο, πολύ επικοινωνία. (…) Καταλαβαίνω ότι ένας άνθρωπος που είχε πολύ λίγη σχέση με τον χώρο και με τη σφαίρα της πολιτικής να είναι απαραίτητο να αποκτήσει μια εμπειρία, αλλά είναι αμετροέπεια να ζητάς να είσαι ο πρώτος τη τάξει.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όλες και όλοι που θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία, ποιο είναι το διακύβευμα. Θέλουμε ένα νικηφόρο σχέδιο για να ηττηθεί αυτή η κυβέρνηση; Εγώ το θέλω. Το έχω παλέψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ξεκινώντας από αυτό που υποτιμητικά λένε κάποιοι, «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%», παρουσιάζοντας περίπου ως «δεινόσαυρο» το πιο ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα αυτής της χώρας μεταπολιτευτικά, με παραδόσεις από το ΚΚΕ Εσωτερικού, το κόμμα που πρώτο αποκήρυξε τον σταλινισμό, χωρίς δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. (…) Θέλω να πω ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται αυτή η προσπάθεια ως κάτι το καθυστερημένο. Αυτό το πολιτικό δυναμικό, ο Βούτσης, ο Δραγασάκης, ο Βίτσας, ο Φίλης, ήταν που συνέβαλε έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η «πρώτη φορά Αριστερά». Άρα δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Κασσελάκης στο συνέδριο να εργαλειοποιεί τον Τσίπρα και με έναν διχαστικό λόγο να λέει «κάποιοι δεν ήθελαν να κυβερνήσουν, κάποιοι ήθελαν να χάσουμε» και βγαίνει χτες δια του Καρτερού ο Αλέξης Τσίπρας και λέει «εγώ σιγά μην ασχολούμουν με την αναζήτηση εσωτερικών εχθρών». Άρα, εγώ θα έλεγα ας αναμετρηθεί ο καθένας με το «μπόι» του και το «έχει» του. Θεωρώ ότι έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να βγει ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι την Κυριακή, και να κάνει μια δήλωση, ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομά του.
Είναι εντελώς λάθος και υπονομεύει την εσωτερική λειτουργία ενός κόμματος η αυθημερόν εγγραφή μελών, δεν συμβαίνει σε καμία άλλα ευρωπαϊκή χώρα. Τα κόμματα που επιλέγουν αυτό τον τρόπο εκλογής έχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Κλείνουν το μητρώο 3,5, 6 μήνες πριν, κατεβάζει ο καθένας την πλατφόρμα του.
Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για την ενότητα. Δυστυχώς έχω ακούσει από διάφορους παρακείμενους στον κ. Κασσελάκη και νεόκοπους, να μιλούν με πολύ άνεση για τη διάσπαση. Αναφέρομαι στον κ. Αποστολάκη, που παραλίγο να ήταν υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θυμόσαστε ότι είχε καταρχάς αποδεχτεί. Εγώ τον πονάω τον χώρο, θέλω να υπάρχει μια ενωτική προοπτική. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει ότι το κατανοούμε όλοι και υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βάση συνεννόησης. Όλοι μας έχουμε ευθύνες, δεν εξαιρείται κανένας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr