Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ανάδειξη του νέου Προέδρου θα «δοκιμάσει» την ενότητα στο κόμμα, επιφέροντας ίσως και μια ρήξη. Τα δύο φαβορί πάντως για τα αναλάβουν το «τιμόνι» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη
Ιδιαίτερα, η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έδω και καιρό έχει δημιουργήσει ένα «συγκρουσιακό» κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, με αποκορύφωμα το προχθεσινό βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στα social media από τη Μακρόνησο.
Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο και η προσπάθειά του να οικειοποιηθεί ουσιαστικά έναν τόπο με βαριά και «μαρτυρική» ιστορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα, στο βίντεο ο κ. Κασσελάκης μιλάει για «αυτή την άνυδρη γη, οπου μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί». «Για να "διορθωθούν" με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους».
Η «συγγνώμη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Χθες το πρωί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτης άσκησε δριμεία κριτική, χαρακτήρισε «λάθος» το βίντεο του κ. Κασσελάκη και σημείωσε ότι «η επιλογή της Μακρονήσου για διαφημιστικό σποτ δείχνει αδυναμία κατανόησης της ιστορίας και έλλειψη συναισθητικής νοημοσύνης».
Στη συνέχεια, ο ίδιος ζήτησε «συγγνώμη» για το βίντεο του συνυποψηφίου του στη Μακρόνησο, με την κίνησή αυτή να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σχολίασαν πως δεν εξουσιοδότησαν τον υποψήφιο πρόεδρο να ομιλεί εκ μέρους τους.
Οι αντιδράσεις και η απάντηση Πολάκη
Η σκληρή κριτική δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να μείνει αναπάντητη από το «στρατόπεδο Κασσελάκη», με τον Παύλο Πολάκη να σημειώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!! Ορθώς έπραξε ο Στεφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε!».
Στο μεταξύ, εκτός του Παύλου Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης βρήκε στήριξη και στο πρόσωπο του Νίκου Καρανίκα, ενώ από την πλευρά της και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, αντέδρασε στις δηλώσεις Τσακαλώτου λέγοντας πως «δεν εξουσιοδότησα κανένα Τσακαλώτο να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους μου και σε ό,τι με αφορά να την πάρει πίσω!».
Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε και ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Αντώνης Λιάκος, ο οποίος έκανε λόγο για «μια ρέπλικα του Αντι-Σύριζα Μετώπου εντός του Σύριζα, εναντίον ενός υποψηφίου που θεωρείται κάτι σαν λύκος στο μαντρί, ή αλεπού στο κοτέτσι. Τα δυο σύνδρομα έχουν την ίδια δομή. Στο ένα οι ιδιοκτήτες της χώρας και οι …παρείσακτοι, στο άλλο οι ιδιοκτήτες του κόμματος και ο …παρείσακτος».
Πάντως, απαντήσεις για το σποτ του κ. Κασσελάκη έδωσε χθες το πρωί και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε ότι επρόκειτο για μια «εμφάνιση ενωτική» σε έναν «ιστορικό χώρο». «Ζήτησε ο κ. Κασσελάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ στη Μακρόνησο. Ο καιρός είχε πολλά μποφόρ. Και έγινε η ανάλογη “καταδρομική επιχείρηση”. Πήγαμε με ένα φουσκωτό», αποκάλυψε ο κ. Αποστολάκης αναφορικά με τη διαδικασία γυρίσματος του βίντεο.
«Το γύρισμα και η εμφάνιση είναι ενωτική», υποστήριξε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι «η Μακρόνησος είναι ένας ιστορικός χώρος», στον οποίο «βλέπουμε την ιστορία και αναλογιζόμαστε τους αγώνες (…) για να μαθαίνουν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις»
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο έχει βρεθεί και η δήλωση της αντιπροέδρου της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε σχετική ερώτηση για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, που φαίνεται να δημιουργεί ένα σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε: «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις. Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά». «Και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα», τόνισε.
Τα τρία μέτωπα
Ίσως το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη να αποτελούσε τελικά την αφορμή για να βγει στην επιφάνεια η ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο πλέον είναι χωρισμένο σε τρία μέτωπα, της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι στιγμής είναι αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου να κερδίζει την «κούρσα» για τη διαδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς ωστόσο τη συνύπαρξη του Παύλου Πολάκη. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο για ευνόητους λόγους θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το μέλλον για το εσωτερικό του κόμματος να είναι αβέβαιο.
Πάντως, ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει σαφές πως «αν κερδίσω, θα έχω για όλα τα στελέχη του κόμματος ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όπου μπορώ».
Εσείς ποιον υποψήφιο θεωρείτε καταλληλότερο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ψηφίστε στο #poll του Reporter ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr