Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας τις δηλώσεις του και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μόντι, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «σημαντική στιγμή στην πορεία σχέσεων των χωρών μας», τονίζοντας ότι «αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση».
«Υπάρχει η βάση για ευρύτατο πεδίο διμερούς συμπόρευσης σε οικονομία, πολιτισμό, τουρισμό, μέχρι την από κοινού άμυνα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
«Πρώτος στόχος είναι να διπλασιάσουμε -εάν είναι δυνατόν μέσα στην επόμενη τετραετία- το διμερές εμπόριο με την Ινδία», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Θα δώσουμε έμφαση την οικονομική συνεργασία, με επενδύσεις εκατέρωθεν».
«Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδίο όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιούνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα που ζει φιλήσυχα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «αποδέχομαι με χαρά την πρόσκλησή σας να επισκεφθώ την Ινδία και ευχαριστώ για τις παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».
«Το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίες για προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της Σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».
Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η πέμπτη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Δημοκρατία επισκέπτεται την πρώτη Δημοκρατία της Γης».
Οι δηλώσεις του κ. Μόντι
Από την πλευρά του, ο κ. Μόντι εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών εξαιτίας των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη συνέχεια μίλησε για «μια φιλική σχέση ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα».
«Έχουμε φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα», είπε επίσης και μίλησε για «ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Ινδίας». Ο κ. Μόντι επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για το διμερές εμπόριο, λέγοντας ότι «στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου έως το 2030».
Επίσης, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή του στην Αθήνα, αλλά και για την κίνηση να του απoνεμηθεί o Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr