Εχοντας και οι δύο νωπή λαϊκή εντολή, Μητσοτάκης και Ερντογάν επιθυμούν να βάλουν σε νέο πλαίσιο τα ελληνοτουρκικά, γεγονός που έκανε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη (11/7) ενόψει της συνάντησης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.
«Μπορούμε - είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός - δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».
Η Τουρκία θυμίζουμε είπε το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παίρνοντας σημαντικά ανταλλάγματα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ. Η Ελλάδα εκτιμά ότι αυτό είναι θετικό στοιχείο, καθώς η Τουρκία θα πρέπει πια να δείξει καλό πρόσωπο, ώστε να μη χάσει τις υποσχέσεις που έλαβε για τα F16 από την Ουάσινγκτον, αλλά και την ενταξιακή της πορεία από τις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα συμμετάσχουν ακόμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ίδιαν με τον κ. Φιντάν πριν ή μετά τη συνάντηση των ηγετών, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα βλέπει από τις 11:30 τον Γιασάρ Γκιουλέρ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr