Η Τουρκία υπαναχώρησε ισχυριζόμενη ότι κέρδισε βασικές παραχωρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ οι ηγέτες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ένιωσαν σίγουρα τεράστια ανακούφιση που τα σχέδιά τους να επιδείξουν ενότητα και αποφασιστικότητα στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους δεν τινάχθηκαν στον αέρα.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό», αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές.
Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ομόλογοί του της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των βίζα για τους πολίτες της.
Είναι αλήθεια πως αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχικά δήλωσαν πως "άλλο ΝΑΤΟ, άλλο ΕΕ", ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλίου, Σαρλ Μισέλ, καλωσόρισε το "ναι" της Τουρκίας για τη Σουηδία και δήλωσε πως η ΕΕ θα ενεργοποιήσει ξανά τις σχέσεις της με την Άγκυρα.
Επίσης, η Τουρκία θεωρεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για να πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ. Συνεπώς το "παζάρι" μοιάζει επιτυχημένο για τον Ερντογάν.
Η Αθήνα βλέπει, πάντως, θετικά τις παραπάνω εξελίξεις ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και βλέπει ότι δημιουργείται ομαλό πεδίο για μία ουσιαστικά συζήτηση.
Για να πάρει τα παραπάνω ανταλλάγματα ο Ερντογάν, λένε πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θα είναι αναγκαία συνθήκη.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr