Οι άνθρωποι που ήταν μαζί του το τελευταίο βράδυ του, στις 22 Ιουνίου, ήταν η σύζυγος του Δήμητρα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Αθανασάκης. Νωρίτερα τον είχαν επισκεφτεί ο Αντώνης Λιβάνης, ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου με την τότε σύζυγό του Άντα και την εγγονή του Μαργαρίτα αλλά και οι καθηγητές ιατρικής και φίλοι του Δημήτρης Κρεμαστινός και Κώστας Στεφανής όπως επίσης και ο φυσικοθεραπευτής Μάκης Καρπαθίου.
Ακολούθησε στις 26 Ιουνίου η κηδεία του Ανδρέα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Εκατομμύρια άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Εκφωνήθηκαν συνολικά 12 επικήδειοι λόγοι από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους, με πρώτο αυτόν του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τελευταίο αυτόν του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου και τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο.
Παρευρέθησαν σχεδόν 100 πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, πρωτοφανές για Έλληνα πολιτικό. Φόρο τιμής απέτισαν και ηγέτες από όλον τον κόσμο, όπως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, ενώ τελούσε χρέη Γενικού Διοικητή Αιγαίου ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου. Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1937 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1939, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής.
Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του Γιορκ (1969-1974), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών. Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και έπειτα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου.
Ο Ανδρέας μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη από τη χούντα των Συνταγματαρχών και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε, ωστόσο, μετά τη χορήγηση μερικής αμνηστίας, έφυγε από την Ελλάδα και ίδρυσε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ)· ήταν πρόεδρος και ιδρυτής (1974) του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Ο Παπανδρέου διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 21 Οκτωβρίου 1981 έως τις 2 Ιουλίου 1989 και από 13 Οκτωβρίου του 1993 μέχρι 18 Ιανουαρίου του 1996.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον είχε διαδεχτεί ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος την εποχή του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ήδη Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr