Ακόμα και δέκα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την κατασκοπευτική δραστηριότητα της αμερικανικής υπηρεσίας NSA ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξακολουθεί να υπερασπίζεται την εξορία του στη Ρωσία. Εκείνη την εποχή, λέει ο ειδικός σε ζητήματα πληροφορικής, ήθελε να ζητήσει άσυλο στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Καμία χώρα όμως δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά του, δήλωσε ο Αμερικανός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτη του Γκλεν Γκρίνγουολντ.
Από την αρχή η Ρωσία εκμεταλλεύθηκε την υπόθεση Σνόουντεν, προκειμένου να επιρρίψει στις ΗΠΑ διπλή ηθική: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ενώ οι Αμερικανικοί κόπτονται παγκοσμίως για την ελευθερία και τη δημοκρατία διώκουν πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο ειδικός πληροφορικής, ο οποίος γιόρτασε την Τετάρτη 21 Ιουνίου τα 40ά γενέθλιά του, έχει αποκτήσει πλέον και τη ρωσική υπηκοότητα. Την Παρασκευή συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που προσγειώθηκε με πτήση της ρωσικής Aeroflot στη Μόσχα. Πέρασε 40 ημέρες στη ζώνη τράνζιτ στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, ενώ μάταια ο παγκόσμιος τύπος προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση.
Καμία χώρα δεν θέλησε τότε να του χορηγήσει άσυλο
Λίγο νωρίτερα, όπως υπενθυμίζει η DW, ο Σνόουντεν είχε παραδώσει σε μέσα ενημέρωσης έγγραφα σχετικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής υπηρεσίας NSA και της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό, διαφεύγοντας από το Χονγκ Κονγκ είχε σκοπό να ζητήσει άσυλο στον Ισημερινό, αλλά εγκλωβίστηκε στο Σερεμέτιεβο όταν η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριό του. Βίζα δεν είχε. Καμία χώρα δεν θέλησε τότε να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ χορηγώντας άσυλο στον Σνόουντεν. Εκτός από τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ίδιος ο Έντουαρντ Σνόουντεν τηρεί σιγή ισχύος, όταν πρόκειται για την πολιτική της Ρωσίας. Κανείς δεν γνωρίζει τον τόπο διαμονής του. Δέκα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις στον Τύπο, ο Έντουαρντ Σνόουντεν επεσήμανε στη συνέντευξή του στον Γκρίνγουολντ ότι οι πληροφορίες που συνέλεξε από τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας NSA είναι ασφαλείς. Μέχρι σήμερα ωστόσο η διεθνής κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενο των πληροφοριών. Όπως τώρα, έτσι και στο παρελθόν ο Αμερικανός ειδικός ισχυριζόταν ότι επέκρινε κυρίως την παράνομη συγκέντρωση πληροφοριών από το αμερικανικό δημόσιο. Στη συνέντευξη με τον Γκρίνγουολντ τόνισε για μια ακόμα φορά ότι οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν απόρρητο υπερβολικό όγκο πληροφοριών. Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα τι θα έκανε αν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε με ανάρτηση μέσω Twitter: «Θα μείωνα κατά 99% τις πληροφορίες που χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένες».
Ακόμα και επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν ισχύουν ακόμα οι κατηγορίες κατά του Έντουαρντ Σνόουντεν από το 2013. Μεταξύ άλλων η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας. Εάν καταδικαστεί μόνο για αυτό το αδίκημα, αντιμετωπίζει κάθειρξη δέκα ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησαν φήμες για ενδεχόμενη χορήγηση αμνηστίας, ίσως επειδή ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί με σημαντική επιρροή τάχθηκαν υπέρ. Ο τότε πρόεδρος Τραμπ προτίμησε ωστόσο να μην ανοίξει την υπόθεση. Σήμερα δεν τίθεται πλέον θέμα αμνηστίας. Πριν από χρόνια ο ίδιος ο Σνόουντεν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι θα αποδεχόταν μια δίκη στις ΗΠΑ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα ότι η δίκη θα διεξαγόταν δημόσια και ότι οι ένορκοι θα μπορούσαν να σταθμίσουν κίνητρα και ενοχή του κατηγορούμενου. Το μόνο μέλημα του Σνόουντεν ήταν και είναι μια δίκαιη δίκη. Όμως πλέον η υπόθεση Έντουαρντ Σνόουντεν δεν παίζει ρόλο στην αμερικανική κοινή γνώμη. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις γύρω από την τύχη του και του τι μέλλει γενέσθαι έγιναν πριν από πολλά χρόνια. Σήμερα ο Σνόουντεν θεωρείται ήρωας περισσότερο στο εξωτερικό και πολύ λιγότερο στις ίδιες τις ΗΠΑ. Την ώρα πάντως που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν απονομή χάριτος, πολλοί αμερικανοί σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης είναι κάθετα αντίθετοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr