Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης σε σχετική συνέντευξή του έθεσε το διπλό εκλογικό στόχο, να αποκαθηλωθεί η κυβέρνηση αφενός και να τεθούν εμπόδια σε «μια κυβέρνηση με υποτιθέμενο προοδευτικό πρόσημο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αλλιώς το βράδυ των εκλογών «με εκείνο που αποκαθηλώνει την Μητσοτάκης ΑΕ αλλά, παράλληλα, εμποδίζει μια κυβέρνηση με υποτιθέμενο προοδευτικό πρόσημο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών».
«Ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προοπτική που ενέπνευσε το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς που, σύντομα, θα διεκδικήσει την εξουσία ώστε να την αποδώσει στην πλειοψηφία. Στην πλειοψηφία την οποία λεηλατούν η ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο με την αρωγή των τριών μνημονιακών κομμάτων που υποδύονται ιδεολογίες (Φιλελευθερισμό, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά) τις οποίες έχουν απεμπολήσει καιρό τώρα», σημείωσε.
Σε σχετική ερώτηση για το σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε άλλα σχέδια αντίστοιχης σημασίας, τονίζοντας:
«Επιγραμματικά, αναφέρω πέντε σχέδια στα οποία βασίζεται, πέραν του Δήμητρα, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα των πρώτων 100 Ημερών:
- Τον "Οδυσσέα", με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε τον "Ηρακλή" - δηλαδή τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που είναι ο μόνος τρόπος πραγματικής προστασίας βασικής κατοικίας, μαγαζιών και αγροτικής γης καθώς θα καταργήσει τις αγοραπωλησίες, μεταξύ αρπακτικών ταμείων, των κόκκινων δανείων τα οποία εμπεριέχουν (ως εχέγγυα) κύριες κατοικίες, μαγαζιά και αγροτικής γης.
- Την κατάργηση του "Χρηματιστήριου Ενέργειας" και την αντικατάστασή του, σε πρώτη φάση, από πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν θα ξεπερνά κατά 5% το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής του ενώ, σε δεύτερη φάση, θα δρομολογήσουμε την επανασύσταση της Ενιαίας ΔΕΗ με τη μεγάλη διαφορά - από το κρατικιστικό παρελθόν της - πως η διοίκηση θα διορίζεται από, και θα λογοδοτεί σε, Διαβουλευτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από κληρωτούς (στην πλειοψηφία) και διορισμένους από τη Βουλή ειδικούς και πολίτες.
- Την κατάργηση του αποικιακού "Υπερταμείου" και την μεταφορά της δημόσιας περιουσίας (που σήμερα περιέχει), υπό τη μορφή κεφαλαιακής βάσης, στις νέες "δίδυμες" δημόσιες τράπεζες - τη Νέα Αναπτυξιακή και τη Νέα Αγροτική Τράπεζα - που, επιτέλους, θα χορηγούν με παραγωγικά δάνεια την μικρομεσαία επιχείρηση και τους αγρότες.
- Το σχέδιο ελάφρυνσης των μικρομεσαίων από τη φορομπηχτική φορολόγηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο συντελεστής 24% θα κατέβει στο 15%, ο συντελεστής 13% στο 6%, πολλά βασικά είδη στο 0%. Επί πλέον, θα καταργηθούν όλες οι προπληρωμές φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο φορολογικός συντελεστής των μικρών θα πέσει το 10% και των μεσαίων (μεγέθους από 10 ως 500 εργαζόμενους) στο 20%. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 500 εργαζόμενων), ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο 30%.
- Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας για όλους τους κλάδους και συλλογικές συμβάσεις για κάθε κλάδο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr