Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μητσοτάκης
Για την οικονομία και τον αυξημένο πληθωρισμό, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήδη έχουν γίνει αρκετές κινήσεις για να περιοριστεί η επίπτωσή του στους πολίτες. Απέρριψε, πάντως, εκ νέου την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ. Αντίθετα, είπε πως θα στηρίξει πολιτικές για ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες, σχολίασε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε επέκταση του market pass και μετά το καλοκαίρι.
Σε ερώτηση γιατί κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν και ο ίδιος έκανε μεγάλες παροχές όσο κυβερνούσε, απάντησε: "Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε δημοσιονομικούς κανόνες. Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα".
Στην ενότητα εξωτερική πολιτική και άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις αμυντικές δαπάνες: Σε σχετική ερώτηση είπε πως "είμαστε ψηλά, αλλά δεν έχουμε ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Από την άλλη υπάρχει και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε".
Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές εκλογές δεν επέλεξε ασφαλώς πιο αποτέλεσμα προτιμά. Δήλωσε, όμως, ανοιχτός σε διάλογο ανεξάρτητά με το ποιος εκλεγή: "Ο τουρκικός λαός θα επιλέξει στις εκλογές ποιος θα είναι ο νέος του ηγέτης. Θα σεβαστούμε την απόφασή του και θα συζητήσουμε με όποιον επιλέξει", είπε.
Η πιο δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρα στην ερώτηση της Ράνιας Τζίμα για τις παρακολουθήσεις.. Ρωτήθηκε αν σκέφτηκε να παραιτηθεί, καθώς ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ: "Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα δύο δεσμεύσεις. Εξασφαλίσαμε έτσι τη διαφάνεια και απαγορεύσαμε τα παράνομα λογισμικά. Σε συμπληρωματικό ερώτημα γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του Στρατού και ο Ανδρουλάκης, ο Πρωθυπουργός απάντησε: "Δεν έχω λάβει επαρκείς εξηγήσεις για αυτές τις παρακολουθήσεις. Δεν έπρεπε να γίνουν". Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπήρχε εθνικό θέμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Για την Υγεία ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως αποτελεί προτεραιότητά του για την επόμενη 4ετία: "Είναι προτεραιότητά μας και θα κάνουμε άμεσα προσλήψεις. Επίσης θα χρηματοδοτήσουμε νοσοκομεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως θα επιμείνει στον Προσωπικό Γιατρό και θα ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης, όπως το "Φώφη Γεννηματά" για τον Καρκίνο του Μαστού".
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι δεν εκσυγχρονίστηκε ο σιδηρόδρομος και φτάσαμε στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση "έδωσε έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς, καθώς είναι και τα πιο φιλικά στο περιβάλλον". Υπήρξαν καθυστερήσεις στα τρένα, αλλά προχώρησαν τα έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για τα 150 ευρώ στους νέους δέκα μέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: "Ζητώ μετά την πρώτη κάλπη να κοστολογηθούν όλα τα προγράμματα των κομμάτων. Είναι απλώς μία συμπληρωματική παροχή".
Τσίπρας
Γεμάτες καλέσματα για συγκυβέρνηση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παράλληλα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Συγκεκριμένα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση από τη στιγμή που και ο ίδιος παραδέχθηκε στο debate πως μέχρι στιγμής δόθηκαν «ανεπαρκείς εξηγήσεις» αλλά και ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν συνιστά «εθνικό κίνδυνο».
Ακόμη ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη θέσπισε για δύο λόγους, πρώτον για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων ώστε να μειωθεί η χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια και δεύτερον για να «αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων». Σε αυτό το σημείο βρήκε σημείο... επαφής με το ΚΚΕ.
Για το κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα βρούμε τα χρήματα από τη φορολόγηση των υπερκερδών απάντησε ο κ. Τσίπρας. Το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά".
Να σημειωθεί ακόμα πως ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως βλέπει πολλά κοινά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας το μάτι για συγκυβέρνηση στο Νίκο Ανδρουλάκη.
Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε από τη μεριά του να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων βέβαια τον έφερε στο επίκεντρο και ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν ποινικές ευθύνες και φυλακίσεις. Πρόσθεσε δε πως «δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το ξέρει ο κάθε πολίτης, κίνδυνο αποτελώ για τη Νέα Δημοκρατία».
Παρουσίασε ακόμα βασικά θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ ως προγραμματικές προτεραιότητες, που είναι οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τις κοινωνικές κατοικίες, ώστε οι νέοι να βρίσκουν φθηνότερα σπίτια. Χαρακτήρισε κορυφαίο πρόγραμμα το δημογραφικό, ενώ στα εθνικά θέματα επέμεινε στη σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας.
Παρά τις ίσες αποστάσεις, πάντως, δήλωσε αποφασισμένος να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, αλλά με τους όρους που έχει θέσει.
Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αν και στις απαντήσεις του βρήκε σημεία... επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.
Ζήτησε δυνατό, αυτόνομο ΚΚΕ και κάλεσε τους νέους να το στηρίξουν. Τόνισε πως δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση, παρά μόνο αν το ΚΚΕ βγει πρώτο στις κάλπες και συγκυβερνήσει με το λαό.
Βελόπουλος
Ακραίες θέσεις και σόου με φωτογραφίες για να προσεγγίσει ακροδεξιό κοινό εξέφρασε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τάχθηκε υπέρ plan b για το νόμισμα, ενώ για την Ενέργεια είπε πως θέλει να κάνει την Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγό χώρα, απορρίποντας τις Ανανεώσιμες πηγές.
Βαρουφάκης
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και φυσικά ρωτήθηκε για το πρόγραμμα Δήμητρα και το αν πιστεύει σε παράλληλα νομίσματα.
Είπε πως το Δήμητρα δεν είναι παράλληλο νόμισμα, αλλά σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσο για το ευρώ είπε πως δεν θέλει έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς έχει πολύ μεγάλο κόστος.
Στα καλέσματα ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση ήταν αρνητικός.
Αναλυτικότερα ΕΔΩ οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στο debate
Σπύρος Πολυχρονόπουλος