Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την αρθογράφο, η πρόσφατη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθηθεί ο οικουμενικός δρόμος της αλήθειας».
Όπως σημειώνει η ίδια, «με άλλα λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε το κύρος του στην οπτική της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που χρονολογούνται στον 5ο προ Χριστού αιώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα». Η ίδια υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άμεσα είπε ότι η ενέργεια του Πάπα πρέπει να ακολουθηθεί από τη Βρετανία».
Συνεχίζοντας, στο άρθρο σημειώνεται ότι «η βρετανική κυριότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα -γνωστά ως Ελγίνεια, καθώς ο λόρδος Έλγιν επέβλεψε την απομάκρυνσή τους το 1801- βασίζεται στην ατελείωτη αγωνία και τις αποκλίνουσες απόψεις από αναρίθμητους εμπλεκόμενους φορείς».
Η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης
Στο μεταξύ, γίνεται αναφορά στη θέση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία αρνείται κατηγορηματικά να αλλάξει τον νόμο του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο τη μόνιμη παραχώρηση των εκθεμάτων του. «Έτσι, ο δανεισμός των μαρμάρων, στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής συμφωνίας που βασίζεται στην πολιτιστική ανταλλαγή, θα ήταν ο μόνος τρόπος να υπερκεραστεί το νομικό αυτό εμπόδιο», τονίζει η Σάντερσον.
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι η οργάνωση «The Parthenon Project» προτείνει μια πολιτιστική συνεργασία βάσει της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ άλλες ελληνικές αρχαιότητες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν, σε αντάλλαγμα, στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις.
«Το Βρετανικό Μουσείο, όμως, έχει σημειώσει ότι μια τέτοια πολιτιστική ανταλλαγή δεν θα έβρισκε σύμφωνη την Ελλάδα καθώς με αυτή θα αναγνωριζόταν η βρετανική κυριαρχία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η αφαίρεση των Γλυπτών ήταν μια πράξη λεηλασίας από τον λόρδο Έλγιν πριν την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους» προστίθεται στο άρθρο.
Η ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών
«Ωστόσο, υπάρχει μια ευκαιρία εδώ, με τον Πάπα να δείχνει το δρόμο», συνεχίζει η αρθρογράφος.
«Η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου του 2024. Για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει την προσφορά χωρίς εμπόδια των Γλυπτών στο λαό της Ελλάδας. Θα ήταν απαραίτητη μια κοινοβουλευτική πράξη, όμως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ που συχνά μιλά για την εγγύτητά του με την Ελλάδα ως γενέτειρα του πατέρα του, Φιλίππου, θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος απεσταλμένος» προτείνει η Σάντερσον.
«Οι συζητήσεις αυτές καταδεικνύουν μια τεράστια αλλαγή δεδομένου του ότι μέχρι πρότινος μια τέτοια επιστροφή θα ήταν αδιανόητη. Η πλειονότητα των εφόρων και κρατικών φορέων υποστήριζαν πως η τέχνη αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και είναι καλύτερο να εκτίθεται σε μεγάλα, διεθνή μουσεία. Όμως, η επιστροφή κλεμμένης από τους Ναζί τέχνης σηματοδότησε μια παγκόσμια αναθεώρηση» σημειώνει η Σάντερσον, ενώ κάνει αναφορά στη Λοράνς ντε Καρ, διευθύντρια του Λούβρου, που «είναι μεταξύ των πρώτων γενεών αξιωματούχων που είναι ανοιχτοί στην επιστροφή έργων όταν βρίσκονται εσφαλμένα αλλού».
Το άρθρο στο πρακτορείο Bloomberg, καταλήγει σημειώνοντας ότι μια πράξη επιστροφής «θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τη Βρετανία να αγκαλιάσει τη φιλία με την Ελλάδα και κατά συνέπεια με την Ευρώπη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr