Το 8ο Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησε δυναμικά, με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής.
Περιγράφοντας πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί ο κ. Τσίπρας είπε: «Η εναλλακτική για την χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή.».
«Θα είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος». Αν υπολείπονται 5 – 10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια».
Οικονομία
Ερωτηθείς για πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor's «που βλέπει θετικά την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών», και για το αν σε κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει χώρο το κόμμα του κ. Βαρουφάκη «που έβαλε θέμα νομίσματος», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία και δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές». Τόνισε ότι αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15 κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων». Σημείωσε πως «σε όλους όσοι ανοίγουν ξανά αυτά τη συζήτηση, απαντάμε με καθαρότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται απ' το πουθενά».
Επισήμανε ότι «και η Standard and Poor's και άλλοι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα δυο βαθμίδες κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε η πορεία αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες και αργότερα επί κυβέρνησης ΝΔ». Σχολίασε ότι όμως και ο οίκος Fitch στην πρόφαση αιτιολογική έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία». Κατόπιν αυτού σημείωσε: «Ας μη δημιουργούμε λοιπόν μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».
Υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζήτημα και ο εθνικός στόχος για τη χώρα δεν είναι κάτι το οποίο πετύχαμε -να μείνουμε στο ευρώ, να βγούμε απ' τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος- αλλά να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων που παραμένουν ακόμα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας».
Debate
Σε ερώτηση για το θέμα του debate ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «έχει καταντήσει ανέκδοτο. Καλό θα ήταν να βρεθούμε οι δυο μας, να συζητήσουμε. Γιατί δεν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί θέλει να πάμε σε εκλογές με ανύπαρκτα θέματα. Θέλει να ξεφύγει μέσα από ένα άχαρο debate. Φοβάται τη σύγκριση».
Στις αιτιάσεις ότι, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι δεν είναι δεοντολογικό να τίθενται τέτοια διλήμματα, σημειώνοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι το μόνο που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει ήδη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος. Όπως είπε, το υποσχόταν κάθε 6 μήνες, αλλά «όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδαμε και εμείς», σχολίασε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr