«Από τη Κυριακή το μεσημέρι θα βρίσκομαι με επίσημη αποστολή στο Κουβέιτ, μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη Θα παρευρεθεί όμως, στην κηδεία, η σύζυγός μου, Ευγενία Μανωλίδου. Εάν δεν είχα υποχρεώσεις θα πήγαινα διότι είχα κάποια προσωπική γνωριμία με τον τέως, με τους γιους του, και με την τέως βασίλισσα και αυτή είναι μια στιγμή ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή. Όταν λοιπόν, έχεις προσωπικές σχέσεις αλλά και εκτίμηση οφείλεις να είσαι εκεί», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα (13/1) στο Mega.
Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από το πολιτειακό ζήτημα, ξεκαθάρισε:
«Εγώ εκπλήσσομαι με αυτή τη συζήτηση. Πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα δεν υφίσταται. Είναι σχεδόν αστείο να μιλάμε σοβαρά για το ότι σήμερα αμφισβητείται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτή είναι μια ανθρώπινη στιγμή και το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Είναι ένα τμήμα της ελληνικής ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος ο Βασιλεύς ο 2ος είναι της ελληνικής ιστορίας. Κάποιοι θα τον θυμούνται θετικά, κάποιοι περηφανεύονται και κάποιοι δεν θέλουν να τον θυμούνται καθόλου. Όπως και να το δει κανείς, τμήμα της ελληνικής ιστορίας είναι και ο Κωνσταντίνος ο 2ος, ο γιος του Παύλου».
Ο Υπουργός θέλωντας να ξεκαθαρίσει γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «Βασιλεύς» απάντησε:
«Δεν είπα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος διότι όταν μιλάμε ιστορικά, χρησιμοποιούμε τον τίτλο. Μη χάνουμε τα αυτονόητα. Είμαστε ένας λαός με έντονα πολιτικά πάθη, όλα τα βλέπουμε περίεργα και σίγουρα όχι όπως οι άλλοι λαοί. Για παράδειγμα, οι μπολσεβίκοι όταν ανέτρεψαν τον τσάρο, διατήρησαν τα ανάκτορα, τα συντήρησαν, τα προέβαλαν και τα ανακατασκεύασαν. Στο Τατόι τα αφήσαμε να γίνουν ερείπια, δεν είναι μια αντιμοναρχική στάση αλλά μια ανοησία».
Ο Κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε όμως, και σε όσους αμφισβητούν την καταγωγή του Κωνσταντίνου:
«Εντυπωσιάζομαι με πολλά επιχειρήματα των ανθρώπων της αριστεράς, οι οποίοι αναφέρουν το επίθετο ‘’Γλύξμπουργκ’’ ως δηλωτικό ξενικής καταγωγής ή αμφισβητούν την ελληνικότητα αυτής της οικογένειας. Οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν πως κάποιος λαθρομετανάστης φτάσει στην Ελλάδα, πρέπει να δικαιούται ελληνική ιθαγένεια και ταυτότητα και θεωρούν δείγμα ακραίου ρατσισμού κάποιος να αμφισβητεί αυτή την ελληνική ταυτότητα είναι εκείνοι που διαφωνούν με μια οικογένεια που συνέδεσε την τύχη της με την Ελλάδα. Η οικογένεια ‘’Γλύξμπουργκ’’ ήρθε με απόφαση του ελληνικού λαού στην αρχή».
Αναφορικά με τη συζήτηση που προέκυψε σχετικά με λαϊκό προσκύνημα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε:
«Η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση σταθμίζοντας όλα τώρα δεδομένα. Δηλαδή έχουμε έναν τέως βασιλιά, ο οποίος απεδέχθει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974, με το οποίο έκλεισε το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα. Έκτοτε, δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Τι τον κατηγορούν, ότι πήγε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσει αποζημίωση για τη δήμευση της περιούσιας του. Δίκη την οποία κέρδισε γι’ αυτό και η Ελλάδα πλήρωσε αποζημίωση. Ο άνθρωπος αυτός επέλεξε μια διαδρομή από το 1974 και έκτοτε, που να μην δίνει βάση σε έναν διχασμό των Ελλήνων.
Ήταν μια απόφαση που έλαβε η διυπουργική επιτροπή με βάση κάποια κριτήρια. Το εάν εγώ συμφωνώ ή διαφωνώ με την απόφαση, είναι αδιάφορο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr