Μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι το μέτρο «αφήνει ανέγγιχτη την αισχροκέρδεια της αγοράς» μιλώντας για μια «ανεπαρκή επιδότηση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζει μέτρα που έστω και κατ’ ελάχιστο στηρίζουν τους πολίτες».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμα: «Διαφωνούμε κάθετα με στην στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση (…) Μένει η αγορά να κυριαρχείται από την αισχροκέρδεια».
Πρόσθεσε, δε: «Ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική πίεση σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών, επέλεξε να εξαγγείλει ένα μέτρο το οποίο θα παρουσιαστεί ως φιλολαϊκό. Θεωρώ ότι διάλεξε το χειρότερο -με την έννοια της παλαιοκομματικής και προεκλογικής λογικής- μέτρο, ένα μέτρο το οποίο νομίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της κρίσης, ειδικά στο διατροφικό, το οποίο αυτή τη στιγμή ξαναγίνεται κυρίαρχο.
Μην ξεχνάμε ότι περάσαμε από το ενεργειακό που ήταν το μεγάλο ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα και παραμένει βεβαίως κρισιμότατο. Στο ζήτημα το διατροφικό, αν δείτε τα επίσημα στοιχεία, έχουμε ένα πληθωρισμό τον τελευταίο μήνα στο 8%. Στα τρόφιμα είναι 15% και σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ξεπερνάει το 20 – 25%».
Συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς μας επιβεβαίωσε ο κος Μητσοτάκης, καθώς με το συγκεκριμένο μέτρο ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνει είναι ότι αφήνει ανοιχτή, ανέγγιχτη, άθικτη την αγορά, η οποία λειτουργεί με όρους αισχροκέρδειας. Δίνει μια επιδότηση η οποία είναι απολύτως ανεπαρκής για τις τεράστιες ανάγκες οι οποίες έχουν συσσωρευτεί. Αν δούμε τα επίσημα στοιχεία, θα δείτε ότι λένε ότι ήδη ένας στους δύο συμπολίτες μας έχει κόψει βασικά είδη διατροφής. Λένε, ότι 70% των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να περικόψει βασικές του καταναλωτικές ανάγκες».
Με αφορμή αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «καταστροφή της Οικονομίας και της χώρας» και ερωτηθείς για την κατάταξη της Ελλάδας, στον Economist, ως την πρώτη ανάμεσα σε 34 χώρες, που έχει την καλύτερη Οικονομία με βάση πληθωρισμό, ΑΕΠ, χρηματιστήριο και δημόσιο χρέος», ο ίδιος έκανε λόγο για τη χώρα μας ως «την τέταρτη πιο χρεωμένη χώρα στον πλανήτη», ενώ πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα:
«Στο ζήτημα του εισοδήματος η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει καθηλωμένα εισοδήματα -όπως λέει η Eurostat στα επίπεδα προ του 2010- πριν από δώδεκα ολόκληρα χρόνια, άρα αντιμετωπίζει έκρηξη τιμών από τη μία και καθηλωμένα εισοδήματα από την άλλη. Πέρυσι και πάλι, έως το 2021 είχαμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το ποσοστό των νοικοκυριών που είδαν μείωση του εισοδήματός τους».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κοινά σημεία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον ΓΓ του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα περιθώρια συγκυβέρνησης, ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει όλοι να τοποθετηθούν. Συμφωνούν με ένα πρόγραμμα, ένα προοδευτικό πρόγραμμα, ένα αριστερό πρόγραμμα, το οποίο θα βάζει αυτές τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ως προμετωπίδα;».
Αναφορικά με το πώς εξηγείται το ότι οι πολίτες εξακολουθούν στα γκάλοπ «να μην προτιμούν» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε:
«Κάντε υπομονή. Θα δείτε όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου και κυρίως όταν έρθει η ώρα της κάλπης και της ετυμηγορίας των πολιτών της ανώτατης δυνατής δημοκρατικής διαδικασίας που είναι η προσφυγή στην κάλπη, και όταν θα μιλήσει ο λαός, θα τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ διαφορετικά.
(…) Εμείς οφείλουμε -και αυτό θα κάνουμε και με το πρόγραμμά μας- να δώσουμε πολιτική διέξοδο σε όλα αυτά, στην πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Και είμαι βέβαιος ότι με ένα τέτοιο πρόγραμμα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, τη βούλησή τους για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr