«Η ενδεχόμενη άνοδος του ΠΑΣΟΚ που είναι τρίτο κόμμα, θεωρώ ότι θα πλήξει και τους δύο για δύο λόγους: πρώτον, η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ προέρχεται τόσο από ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και β) όταν αναλύουμε τους αναποφάσιστους και κάνουμε ορισμένες επιπλέον ερωτήσεις διαφωτιστικές για την πολιτική ανάλυση «είστε αναποφάσιστοι, αλλά μεταξύ ποιων επιλογών ταλαντεύεστε;», υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι που λέει «μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» και ένα δεύτερο που λέει «μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ». Δεν βλέπουμε ταλάντευση στους αναποφάσιστους μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», επεξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Γεράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο λογικό είναι η εικόνα του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων να δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια, ο κ. Γεράκης είπε ότι «λογικό δεν είναι, πρωτόγνωρο είναι», σημειώνοντας ότι δεν έχουμε ξαναδεί «συνεχές σταθερές προβάδισμα κυβερνώντος κόμματος που ξεκινά από αρχή της θητείας και φτάνει μέχρι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».
«Να το κάνω λίγο πιο παράξενο ακόμα και πρωτόγνωρο. Αν δούμε από πότε η ΝΔ προηγείται σταθερά και αδιάλειπτα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τον Ιανουάριο του 2016» πρόσθεσε ο κ. Γεράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν το έχουμε ξανασυναντήσει στην μεταπολιτευτική ζωή του τόπου.
Ερωτώμενος για το πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Γεράκης ανέφερε ότι είναι δύσκολος, «αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ιδίως όταν έχουμε εκλογές σε συνθήκες πόλωσης».
«Το σίγουρο ότι στις δεύτερες εκλογές δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα», τόνισε ο κ. Γεράκης.
Σε ερώτημα για το αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, ο κ. Γεράκης ξεκαθάρισε ότι «για να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική χρειάζεται 46 και πάνω. Αυτό που αναζητούμε είναι τα αθροίσματα. Δυο είναι τα ενδεχόμενα: το ένα άθροισμα που πιθανώς κάνει πάνω από 46 είναι το ποσοστό της ΝΔ με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο είναι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται και ένα τρίτο κόμμα, το ΜέΡΑ25».
«Δεν έχει καμία σημασία η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, ούτε στις πρώτες ούτε στις δεύτερες εκλογές», διευκρίνισε ο κ. Γεράκης, συμπληρώνοντας πως στις δεύτερες εκλογές δύο νούμερα έχουν σημασία: «πρώτον, το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα και δεύτερον, το άθροισμα των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα εκτός Βουλής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr