«Πριν από ένα μήνα εγκαινιάσαμε μια νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, επέλεξα να πάω με αυτό το πλοίο στη Σμύρνη γι’ αυτή τη συνέλευση που θα γινόταν, την Ευρωμεσογειακή, μια πολύ σημαντική συνέλευση ενός ευρωπαϊκού επίσημου θεσμού, στην οποία θα προήδρευα. Μόλις έφτασε το πλοίο στη Σμύρνη, και μετά την υποδοχή των τοπικών αρχών, των όποιων ήμουν και προσκεκλημένος, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων προέκυψε το πρόβλημα αυτό» εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η συνέλευση ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Ο υπεύθυνος για τη φετινή διοργάνωση δήμος Σμύρνης μας προσκάλεσε. Με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα θα προήδρευα. Είχα επισκεφθεί την Τουρκία κατά το παρελθόν, και είχε ανακοινωθεί το όνομα στα φυλλάδια της εκδήλωσης. Δεν είναι διοργάνωση δήμου, άλλα επισήμου ευρωπαϊκού θεσμού, αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα» ανέφερε ο περιφερειάρχης ερωτηθείς αν οι τουρκικές αρχές τον γνώριζαν.
«Όταν χτύπησαν το όνομα μου στα κομπιούτερ οι αστυνομικοί της τούρκικης αστυνομίας δημιουργήθηκε αναστάτωση. Άρχισαν να μιλάνε τουρκικά μεταξύ τους, να κάνουν τηλεφωνήματα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τρία λεπτά ρώτησα τους υπευθύνους του δήμου που είχαν έρθει να με υποδεχθούν, και μού είπαν: ‘μην ανησυχείτε κ. πρόεδρε προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος’.
Ωστόσο, μετά προέκυψε ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία, μου ανακοινώθηκε, οι άνθρωποι από το δήμο βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν υπάρχει αμφιβολία, και με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο σε ένα γραφείο, της τουρκικής αστυνομίας στο λιμάνι της Σμύρνης μέχρι να δοθούν εξηγήσεις. Ήταν μαζί μου η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη (…)».
«Όταν είδα ότι οι Τούρκοι δεν προτίθενται να μου δώσουν εξηγήσεις, επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, με την ΕΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΕΕ στην Άγκυρα και ξεκίνησαν τηλεφωνήματα και πιέσεις».
Παρέμεινα, συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, επτά ώρες μεταξύ γραφείου και πλοίου, όταν οι Τούρκοι μου ανακοίνωσαν ότι θα αρθεί η απαγόρευση... Δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω στην Τουρκία, είχα πάρει τις αποφάσεις μου.
«Ήθελα να φύγω την ίδια στιγμή, δεν είχα τρόπο, το πλοίο έφευγε τις επόμενες 24ωρες δεν υπάρχουν πτήσεις από Σμύρνη, δεν ήθελα να πετάξω μέσω Κωνσταντινούπολης, και επίσης μέχρι να αρθεί η απαγόρευση δεν μπορούσα να φύγω από το χώρο του λιμανιού».
«Δεν υπάρχει κανένα λάθος»
Όπως υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την απόφασή του να φύγει, σε μια αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας στο εξωτερικό, αλλά τους Έλληνες, και δεν πρόκειται να δεχθώ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, ποτέ. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία... Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν… Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτή τη φορά το προσωποποίησαν, και μάλιστα σε αξιωματούχο που επισκεπτόταν τη χώρα, όχι με την ελληνική, αλλά με την ευρωπαϊκή του ταυτότητα σημείωσε.
Διευκρίνισε πάντως ότι «ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου και ο δήμαρχος Σμύρνης στάθηκαν στο πλευρό μου, είναι πράγματι αξιοσημείωτη η στάση τους, ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να μου εκφράσουν το θυμό και τη λύπη τους».
Δεν έχει, παρατήρησε, δοθεί ο λόγος γιατί υπήρξε η απαγόρευση στο πρόσωπό μου. Ζήτησε στο πλαίσιο αυτό να προβληματίσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, η ισχυροποίηση του βαθέος κράτους στην Τουρκία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr