«Και το λέω, είναι αποκλειστική η ποινή, δηλαδή δεν υπάρχει κλιμάκωση. Δεν λέμε από 5 χρόνια, 10 χρόνια μέχρι και ισόβια. Άπαξ και έχει καταδικαστεί κάποιος για βιασμό ανηλίκου, η ποινή είναι μία – και ήταν μια συνειδητή μας επιλογή. Για τον βιασμό ανηλίκου, τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία», πρόσθεσε σχετικά ο ίδιος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ακόμη: «Αρχίζουμε να συζητάμε για το αν μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αξιολογήσει τα δεδομένα, από τα 18 χρόνια και πάνω, μέχρι τα 25».
Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού, για το ότι μόλις το 2% των υποθέσεων παιδικής εκμετάλλευσης καταγγέλλεται στις Αρχές και για το αν θα αλλάξει αυτό, υπογράμμισε:
«Το Εθνικό Σχέδιο κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων που παρουσιάστηκε σήμερα, έχει οριζόντιες δράσεις που αφορούν πολλά υπουργεία. Διότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματική ούτε σημειακή. Χρειάζεται δράσεις και προληπτικές και όπου χρειάζεται και κατασταλτικές».
«Ανά πάσα ώρα και στιγμή η εισαγγελική αρχή έχει πληροφόρηση για κάποιο τέτοιο συμβάν, για κάποιο τέτοιο ειδεχθές απαράδεκτο περιστατικό μπορεί να παρέμβει και να κινήσει τις διαδικασίες. Ενώ προηγουμένως σε πολλά αδικήματα τα οποία διώκονταν κατ’ έγκληση, έπρεπε να κατατεθεί μήνυση έγκληση εντός τριμήνου, γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατο εντός τριμήνου σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον να μπορέσει ένας ανήλικος να πάει στο αστυνομικό τμήμα να πάει στην εισαγγελική αρχή να το καταγγείλει».
Για τις περιπτώσεις υποθέσεων που προκρίνονται να δικαστούν κατά προτεραιότητα, κάτι που προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που κατατέθηκε σήμερα, δήλωσε:
«Δικάζονται κατά προτεραιότητα μετά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2021, που προβλέφθηκε ειδική διάταξη ώστε να μπορούν τα κακουργήματα που αφορούν ανηλίκους, με διάταξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα στην ανάκριση και στο ακροατήριο, προκειμένου ακριβώς να αποφεύγουμε ένα χρονικό διάστημα που στο ενδιάμεσο προφανώς επιβαρύνει ψυχολογικά το θύμα. Υπάρχουν δύο ζητήματα: Η απόλυτη προστασία του θύματος – του ανήλικου θύματος που πρέπει να είναι κορωνίδα των πολιτικών μας -και αυτό γίνεται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης- αλλά και η τιμωρία, η αυστηρή τιμωρία των δραστών τέτοιων ενεργειών.
Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ που προβλήθηκε μέσα στη συνέντευξη, και καταδεικνύει την έλλειψη συντονισμού και καλής συνεργασίας εισαγγελικών αρχών και δομών, με την κακοποίηση παιδιών να αποτελεί πλέον μάστιγα, τόνισε:
«Ακριβώς το ρεπορτάζ σας και το περιεχόμενό του αποδεικνύει το πόσο πραγματικά χρήσιμο είναι να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που διατρέχει 12 υπουργεία, όπως αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός σήμερα. Δεν μπορείς αποσπασματικά ένα υπουργείο, δύο υπουργεία με μία με έναν τρόπο να λύσεις ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο, με τόσο σκοτεινές ρίζες στην κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο περνάμε από την εκπαίδευση. Για πρώτη φορά έχει μπει στα σχολεία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Πάμε στην Πρόνοια. Πολλές δομές έχουν αναπτυχθεί από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μπορέσουν να προστατεύονται ανήλικα παιδιά και επίσης η Δικαιοσύνη, πρέπει να έχει ένα συμπαγές και άρτιο πλαίσιο προστασίας για τους ανήλικους, όπως αυτό που κάναμε με τις αλλαγές του Νοεμβρίου 2021 να προστατεύει το θύμα, αλλά και ο δράστης να καταδικάζεται με αυστηρές ποινές».
Το εν λόγω ρεπορτάζ εστιάζει στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης στις εν λόγω υποθέσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση ως προς τον ρυθμό απονομής της.
Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για χημικό ευνουχισμό σε παιδοβιαστές με τη συναίνεση του δράστη, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε:
«Ο βιασμός ανηλίκου πριν το Νοέμβριο του 2021 δεν υπήρχε ως αυτοτελές αδίκημα. Προβλέφθηκε για πρώτη φορά από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2021 και πλέον προβλέπεται η ανώτατη ποινή που έχει το ποινικό μας σύστημα: ισόβια κάθειρξη. Και το λέω, είναι αποκλειστική η ποινή, δηλαδή δεν υπάρχει κλιμάκωση. Δεν λέμε από 5 χρόνια, 10 χρόνια μέχρι και ισόβια. Άπαξ και έχει καταδικαστεί κάποιος για βιασμό ανηλίκου, η ποινή είναι μία – και ήταν μια συνειδητή μας επιλογή. Για τον βιασμό ανηλίκου, τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία».
Για τον αν υπάρχει τελικά τρόπος να αντιμετωπίζονται με τις ποινές, εγκλήματα που ο δράστης όταν βγει από τη φυλακή θα διαπράξει εκ νέου κάποιο, είπε:
«Μιλάμε για έναν δράστη, ο οποίος με το προηγούμενο σύστημα θα είχε ένα πλαίσιο ποινής 5 – 15 χρόνια με πραγματική έκτιση το 1/3. Οπότε με μια διαίρεση αντιλαμβάνεστε σε πόσα χρόνια θα έβγαινε από τη φυλακή, ενώ πλέον μιλάμε για αποκλειστική ποινή την ισόβια κάθειρξη που αρχίζουμε να συζητάμε για το αν μπορεί να κάνει αίτηση στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αξιολογήσει τα δεδομένα, από τα 18 χρόνια και πάνω, μέχρι τα 25. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη απόσταση, το νομικό σύστημα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εμείς προβλέψαμε για πρώτη φορά, ο βιασμός ανηλίκου και να προβλέπεται ρητά, αλλά να έχει μία ποινή: ισόβια κάθειρξη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr