Υπέρ της Κύρωσης, τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ, και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και Μέρα 25 καταψήφισαν.
«Η Κωδικοποίηση της Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί τομή και αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση προκειμένου οι αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις να αποκτήσουν αποτύπωμα», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Η απλούστευση και η κωδικοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, επισήμανε ο υφυπουργός, διευκολύνει πολίτες, επιχειρήσεις καθώς και την διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προάγεται η ασφάλεια του Δικαίου και δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον φορολογούμενο και το Κράτος. Διευκολύνονται τα δικαστήρια και η φορολογική διοίκηση στην εφαρμογή του φορολογικού δικαίου.
Προανήγγειλε πως μετά το Ν 4978/2022 με τον οποίο ολοκληρώθηκε η Κύρωση του ΚΕΔΕ, έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κατάθεση προς Κύρωση από τη Βουλή του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Κώδικα Λοιπών Έμμεσων Φορολογιών. Βάση του χρονοδιαγράμματος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές ενέργειες των σχετικών ομάδων για τη νομοθετική Κωδικοποίηση Φορολογίας Περιουσίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Και μέχρι την άνοιξη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η Κύρωση των νέων Κωδίκων από την Βουλή.
Με την Κύρωση της Κωδικοποίηση της Φορολογικής Διαδικασίας, ο κ. Βεσυρόπουλος, επισήμανε ότι δεν επέρχεται καμία μεταβολή στην ουσία των διατάξεων που κωδικοποιούνται. Απλά, ενοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις, αίρονται πιθανές αναντιστοιχίες σε περιεχόμενο και ορολογία, καταργούνται ρυθμίσεις ανενεργές καθώς και ρυθμίσεις που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο. Δημιουργείται ένα νομοθέτημα με συνοχή, συμβατό με την υπόλοιπη κείμενη νομοθεσία, κατανοητό και εύχρηστο. Ορίζονται κοινές διαδικασίες είσπραξης και επιβαλλόμενες κυρώσεις για όλα τα φορολογικά έσοδα. Αλληλοεπιδρά, με τους υπόλοιπους φορολογικούς Κώδικες που εφαρμόζονται συμπληρωματικά.
Ο υφυπουργός, ανέφερε πως η Κωδικοποίησή του ήταν αναγκαία, καθώς στα 9 χρόνια εφαρμογής του έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις με περισσότερους από 50 νόμους, εκ των οποίων πολλοί ήταν ασύνδετοι μεταξύ τους, καθώς έχουν σημειωθεί και πολλές οργανωτικές αλλαγές όπως η σύσταση της ΑΑΔΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr