Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε:
«Πρώτον, η Γερμανία παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων και υπέρ των ελληνικών θέσεων. Δεν είναι αποδεκτό, τόνισε ο καγκελάριος, ένας εταίρος να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου και πρόσθεσε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Δεύτερον, άλλαξε ριζικά η εικόνα και η αντίληψη της Γερμανίας και όχι μόνο για την πατρίδα μας. Η αντιπροσωπεία μου κι εγώ -ανέφερε ο καγκελάριος- ήρθαμε σε μια νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς και η δυναμική της χώρας είναι εμφανής. Ο καγκελάριος αναγνώρισε, επίσης, ότι η χώρα μας αποκτά σημαντικό ρόλο για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης τόσο με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και με τη δημιουργία νέων υποδομών που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο».
Επίσης, σημείωσε ως «τρίτον, ότι διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς: Στις εμπορικές συναλλαγές, στις επενδύσεις, στον τουρισμό αλλά και στην άμυνα».
Ενεργειακή κρίση
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην ενότητα που αφορά στην ενεργειακή κρίση και σημείωσε:
«Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση -από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση- εργάζεται αλλά και συνεργάζεται με τους εταίρους μας στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντίδρασης στην ενεργειακή ακρίβεια. Ήδη, σημαντικές προτάσεις του πρωθυπουργού -όπως το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και οι κοινές προμήθειες- βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι το γεγονός ότι οι αγορές διακρίνοντας την προοπτική μίας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης προχώρησαν ήδη στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις τόσο για τη στήριξη της κοινωνίας με σειρά μέτρων όσο και για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τη μείωση του βάρους που προκαλεί η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανισμός για την άμεση ανάκτηση “υπερεσόδων” των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιστροφή τους στην κοινωνία έχει αποδώσει μέχρι τώρα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη υιοθετήθηκε από την Ευρώπη και εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη-μέλη.
Στο μεταξύ, έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών», τόνισε.
«Παράλληλα, βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα έχει στόχο να μειώσει τους επόμενους μήνες την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Για τον σκοπό αυτό η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Νοέμβριο θα είναι κλιμακωτή και θα συνδέεται με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr