Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, οι κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250€, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων.
Η λειτουργία και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στην ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/21 (Β΄3253) με τίτλο «Όροι και προδιαγραφές λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4685/ 2020». Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια, αλλά και λεπτομέρειες για την πλατφόρμα, που είναι πλέον εν ενεργεία, αναφέρονται και σε χθεσινή ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , «η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει σχετικά, όμως ο Νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η τωρινή Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον παραπάνω Νόμο 4685/2020 για την προσεκτική ρύθμιση του θέματος αυτού που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ως προϊόν λεπτομερούς και προσεκτικής εργασίας μηνών της επί τούτου συσταθείσας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τη ρύθμιση αυτή, προχωρούμε σε τακτοποίηση μιας ακόμα εκκρεμότητας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας. Μέριμνά μας παραμένει σταθερά η προστασία του δασικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, δίνουμε λύση σε μια ακόμα παθογένεια δεκαετιών».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τα δάση, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Μετά από εξονυχιστική εργασία, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου η δασική προστασία με την ακίνητη περιουσία των πολιτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλείνει μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα».
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, δήλωσε σχετικά: «Οι ρυθμίσεις αυτές, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας των πολιτών, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, με βάση τις ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες που προβλέπει ο Νόμος και θα εκπονηθούν σε όλες τις περιπτώσεις».
Για ανεπάρκεια και μεγάλη καθυστέρηση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα αντέδρασαν στις παραπάνω ανακοινώσεις από τη μεριά του υπουργείου.
Σε κοινή τους δήλωση συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Με δελτίο Τύπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πανηγυρίζει για τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις, 2 χρόνια και 4 μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4685/2020 και ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη εδώ και καιρό. Δεν έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσει την Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία ανάθεσης σύνταξης, παραλαβής και έγκρισης, και τις λοιπές προδιαγραφές των ειδικών οικονομοτεχνικών μελετών που απαιτούνται για τις οικιστικές πυκνώσεις. Όλα στον αέρα λοιπόν!
Για να καλύψουν όμως την ανεπάρκεια και την καθυστέρησή τους, στο δελτίο Τύπου ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπλανούν αναφέροντας ότι ο νόμος των οικιστικών πυκνώσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Τους θυμίζουμε λοιπόν ότι με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική η προσωρινή εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και ότι το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 δεν έχει κριθεί ποτέ από το ΣτΕ αλλά αντίθετα πολλές διατάξεις του έχουν εισαχθεί στον 4685. Η βασική διαφορά όμως ανάμεσα στο σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και στον 4685 είναι ότι από το νόμο της ΝΔ απουσιάζουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάτι που αφήνει πάλι σε εκκρεμότητα τους πολίτες. Ξέρει καλά από εκκρεμότητες η ΝΔ, οι δικές της εκκρεμότητες τόσα χρόνια οδήγησαν στις πυκνώσεις και σε αμφισβητήσεις περιουσιών αλλά και δασικών οικοσυστημάτων.
Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια καθυστέρησης της πλατφόρμας, επιλέγουν να εξαπατήσουν προεκλογικά τους ενδιαφερομένους με την αναστολή των διοικητικών κυρώσεων. Ακόμα και στον τίτλο του δελτίου Τύπου αναφέρονται σε προστασία της περιουσίας ενώ νομοθέτησαν μόνο την προσωρινή αναστολή κατεδάφισης, χωρίς απόδοση κανενός περιουσιακού δικαιώματος στους πολίτες.
Επιτρέπουν δε την υποβολή αίτησης χωρίς έλεγχο δικαιολογητικών, εφόσον στον 4685 δεν προβλέπεται αυτόματος έλεγχος και εξαίρεση των αιτήσεων που βρίσκονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, εξαπατώντας τους πολίτες για την τακτοποίηση της περιουσίας τους.
Παραπλανούν ακόμα και για το παράβολο των 250 ευρώ, αφού παρουσιάζουν ότι δεν αφορά όλους τους πολίτες, ενώ αναφέρονται μόνο σε Έλληνες πολίτες, χωρίς να προβλέπεται ως προϋπόθεση στον 4685 η ελληνική ιθαγένεια.
Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μία προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, με μόνο σκοπό να συνεχίσει την ομηρία των ενδιαφερομένων μοιράζοντας υποσχέσεις που δεν θα κρατήσουν και φυσικά ζημιώνοντας το περιβάλλον. Παλιά τους τέχνη κόσκινο!!».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr