Η χαρά της διαπλοκής: Τα άρθρα 8 και 9, ο πυρήνας του νομοσχεδίου δημιουργούν ένα προνομιακό πεδίο για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής που έχουν σημαία τρίτων χωρών. Παραβιάζονται έτσι οι κανόνες του ανταγωνισμού εις βάρος των σκαφών ελληνικής σημαίας και δημιουργείται αδυναμία επιβολής ή έστω αναγνώρισης των φορολογικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Η χαρά των μεγάλων αυθαιρετούχων: Στο άρθρο 89 πρακτικά εξαιρούνται από το νόμο για την αυθαίρετη δόμηση, τον 4495/2017, τα αυθαίρετα των τουριστικών λιμένων του ΤΑΙΠΕΔ και τακτοποιούνται ακόμα και αυθαίρετα μετά το 2011. Εδώ γίνεται μία εξαίρεση που είναι και αντισυνταγματική. Μία εξαίρεση που συνδυάζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να μην κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στον αιγιαλό. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η χαρά των μεγάλων αυθαιρετούχων!
Η χαρά του εργολάβου: Στο άρθρο 88 προβλέπει το διπλασιασμό των όρων δόμησης για τις μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή να μπορούν να χτιστούν πολυκατοικίες και μέσα στα λιμάνια. Η χαρά του εργολάβου. Ενώ πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα της Αρετσούς που προέβλεπε να χτίσει πολυκατοικίες μέσα στη μαρίνα αντί να κάνει τουριστικά λιμάνια.
Η χαρά των συμφερόντων: Το άρθρο 81 δίνει παράταση στη μονοπωλιακή, αδιαφανή, ακριβή, και αντιπεριβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια. Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, άρθρο 105 στο ν. 4504 του 2017, που προέβλεπε ότι θα γίνονται διαγωνισμοί σε κάθε λιμάνι με διαλογή στην πηγή όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνει έναν ανάδοχο σε κάθε λιμάνι, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς διαλογή στην πηγή να διαχειρίζεται τα απόβλητα.
«Προνομιακό πεδίο για λίγους, η χαρά του αυθαίρετου, η χαρά του εργολάβου και η χαρά της διαπλοκής είναι το σημερινό νομοσχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Πλακιωτάκη τι θέλετε να κάνουμε να ρίξουμε τα απόβλητα στη θάλασσα, σχολίασε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ντροπή, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. «Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, δε θα πετάτε τα απόβλητα στη θάλασσα αλλά μπορείτε να παραιτηθείτε».
Στηλίτευσε επιπλέον την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη νομοθέτηση του νομοσχεδίου αφού έχουν κατατεθεί σαράντα οκτώ (48) νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα επτά (7) πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου. «Τέτοια αριστεία».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν που κατατέθηκε με τεράστια καθυστέρηση και ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο η τροπολογία έχει ισχύ μόνο μέχρι τον Ιούνιο και όχι μετά. «Θα έχει σταματήσει η αισχροκέρδεια δηλαδή τον Ιούνιο; Γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ να καταθέσετε τροπολογία όπως σας ζητούσαμε τόσο καιρό, ήδη από τον Απρίλιο;».
Σχετικά με την τροπολογία για έκτακτα μέτρα περιορισμού των κινήσεων στις περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιά σχολίασε: «Ρίχνετε το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση και πάλι δεν έχετε λύσεις για τους δασικούς υπαλλήλους, τους δασικούς συνεταιρισμούς, για αναδόχους έργων και για την προστασία και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας».
Ο Σ.Φάμελλος αποδόμησε τα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια περί ευθυνών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στο ρεύμα λέγοντας:
«Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τη σημερινή ακρίβεια στην ενέργεια όταν επί της δικής του διακυβέρνησης 2015-2019 δεν αυξήθηκε το ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat;».
Και σχετικά με τα όσα ακούγονται ότι για την ακρίβεια φταίει το χρηματιστήριο ενέργειας και το target model αναρωτήθηκε:
«Φταίει το target model για το ότι η κυβέρνηση δε λειτουργεί την προθεσμιακή αγορά και δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν έως και το 80% της αγοράς; Ενώ έχουμε κάνει ακόμα και επίκαιρη ερώτηση ζητώντας υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια;
Προβλέπει το target model ότι μπορεί κάποια εταιρεία να κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών, όπως έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την πρόταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που αποσυνδέει τις τιμές στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και μπορεί να μειώσει έως και 30% τις τιμές στην κατανάλωση;
Προβλέπει άραγε το target model τη δέσμευση της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο; Την επιλογή, δηλαδή, πίσω από τη δήθεν απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη;»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πράσινη η πυρηνική ενέργεια, το φυσικό αέριο, ούτε και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Όποιος υποστηρίζει ως μονόδρομο τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια υποστηρίζει και τα αντίστοιχα συμφέροντα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των επιλογών στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στις χώρες του νότου. Η μόνη λύση που προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια είναι οι ΑΠΕ και η Αποθήκευση με ισχυρό όμως το ρόλο του δημοσίου στη ΔΕΗ, στα δίκτυα, στην αποθήκευση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr