Σε γραπτή του ερώτηση, που μόλις χθες κατέθεσε προς την Κομισιόν, αναδεικνύει ένα άγνωστο, μέχρι στιγμής, θέμα, που αφορά τον «πλάγιο τρόπο» με τον οποίο επιχειρείται η εμπλοκή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα:
- Στις 9 Μαΐου 2022, αναβιώνοντας μια πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC).
-Αυτό το γεωπολιτικό σχέδιο είναι ένας περίεργος τρόπος για να συνδεθεί η ΕΕ με χώρες στις οποίες είχε υποσχεθεί ένταξη, αλλά στις οποίες στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία και οι έξι βαλκανικές χώρες θα είναι μέρος του EPC, το οποίο, συμπεριλαμβανομένων των 27 χωρών της ΕΕ, θα έχει 43 μέλη.
-Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του Βερολίνου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία καλείται επίσης να συμμετάσχει στο EPC, παρόλο που εκπέμπει άθλιες απειλές για εισβολή στα ελληνικά νησιά και αμφισβητεί άμεσα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ρωτάει δε ευθέως την Κομισιόν, αν συμφωνεί ότι η Τουρκία, μια χώρα με παράδοση γενοκτονιών, επιθετικότητας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να είναι μέρος της EPC και υπογραμμίζει ότι:
Δεδομένου ότι η λήψη αποφάσεων στη νέα γεωπολιτική δομή θα γίνεται με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, κατανοεί η Κομισιόν τις συνέπειες αυτού σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και με την Κύπρο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr