Η σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης (9/8) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χαρακτήρισε "νόμιμο λάθος" την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη τροφοδότησαν μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων. Αναλυτικά ΕΔΩ
Είναι φανερό πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το θέμα, με κορυφαία τελικά το αν νομιμοποιείται η ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα. Υπήρξε και σχετική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την κυβέρνηση πάντως να επιμένει πως η διαδικασία έγινε νόμιμα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει από τη μεριά του στο "γιατί" βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ και ζητά επίμονα τη συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απόλυτα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που ζήτησε να ανοίξει άμεσα η Βουλή. Τελικά, αντί για τις 30 Αυγούστου η Βουλή θα ανοίξει στις 22 και μέχρι τις 26 Αυγούστου θα οριστεί συζήτηση κορυφής για το θέμα.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις αλλαγές που προτείνει και οι οποίες περιλαμβάνουν:
1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr