Τη δήλωση του πρωθυπουργού ακολούθησε ομοβροντία ανακοινώσεων και δηλώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από κορυφαία στελέχη τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μαγνητοσκοπήμένη δήλωσή του χαρακτήρισε λάθος την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ξεκαθάρισε πως δεν έγινε εν γνώσει του. Σημείωσε μάλιστα πως αν γνώριζε δεν θα είχε δώσει την έγκρισή του, παρότι όπως είπε έγινε νόμιμα, με έγκριση από τη δικαιοσύνη.
O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι «η αλήθεια θα φανεί». Ακόμα, ανακοίνωσε μία σειρά από πρωτοβουλίες για να περιοριστούν τα περιθώρια ανάλογων λαθών στο μέλλον από την ηγεσία της ΕΥΠ.
Αντίδραση της αντιπολίτευσης
Η παραπάνω τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, πάντως, σαφές ότι δεν "κάλυψε" την αντιπολίτευση.
Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε με μία σκληρή δήλωση, η οποία περιλαμβάνει μάλιστα και χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό. Κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης και επιμένει στο να ζητά απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα. Γιατί η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε.
"Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας", αναφέρει μεταξύ άλλων.
"Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ενδογενείς ή πολύ περισσότερο «εισαγόμενους»", τονίζει ξεκάθαρα στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι αρκετός για να εκτονώσει την ένταση. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε κοινή γραμμή και αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν. Η κλειστή Βουλή και η ραστώνη του Αυγούστου ενδεχομένως να παίξουν βέβαα το ρόλο τους. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μετά το Δεκαπενταύγουστο το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θα φτάσει στα ύψη.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε άλλωστε αίτημα της αντιπολίτευσης να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή. Στις 22 Αυγούστου (αντί στα 30) θα ξεκινήσουν οι εργασίες της και εντός εκείνης της εβδομάδας θα υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλαια για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr