Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε καμία κρατική εμπλοκή στην υπόθεση, ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες παραδέχθηκε πως υπήρξε και την «χρέωσε» στην ΕΥΠ.
Μόνο που η αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ συνδυάστηκε με την παραίτηση του γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.
Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να διαχωρίσει τις δύο υποθέσεις, η κοινή λογική της συνέδεσε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πλέον ενώπιον της σοβαρότερης κρίσης της τελευταίας τριετίας, η οποία ανοίγει πολλά μέτωπα και προξενεί εύλογα ερωτήματα ως προς την περαιτέρω διαχείριση. Η ατμόσφαιρα στην Ηρώδου Αττικού βαραίνει αισθητά και η αναζήτησή πολιτικού απεγκλωβισμού της ηγεσίας της κυβέρνησης εγείρει σοβαρά ερωτήματα και για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αποδεικνύεται δε πολύ μεγάλο λάθος η υπαγωγή της ΕΥΠ στην άμεση αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Όπως είναι φυσικό η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα σε όλα τα παραπάνω, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα που αφορά συνολικά την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και που ασφαλώς δεν μπορεί να απομονωθεί σε δύο μόνο πρόσωπα.
Πρώτο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, που λόγω Ανδρουλάκη είχε και άμεση σύνδεση με την υπόθεση. Αρχικά, έκανε λόγο για παραιτήσεις «αποσυμπίεσης» που ως μόνο στόχο είχαν να ανακουφίσουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια ακολούθησε δήλωση του προέδρου του κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ και ζήτησε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Την πρόταση στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει δε πως υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο και κάλεσε να δώσει εξηγήσεις.
Η κυβέρνηση, όντας σε δύσκολη θέση, δεν μπορούσε παρά να συναινέσει και να δεσμευθεί για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσο και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.
Ασφαλώς, ο πολιτικός χρόνος αποδεικνύεται εξαιρετικά πυκνός και μένει να δούμε αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα φτάσουμε στα επόμενα βήματα.
Αντικειμενικά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση, έχοντας ουσιαστικά ως μόνο, αλλά ισχυρό σύμμαχο τη χρονική συγκυρία. Ο Αύγουστος είναι μήνας χαλάρωσης και το θέμα απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά.
Συνεπώς, οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν πως οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν θεσμικά, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως αποκλείεται να υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις.
Σίγουρα, αναμένεται η πρώτη επίσημη αντίδραση Μητσοτάκη και στη συνέχεια όλα είναι ανοιχτά. Από ανασχηματισμό, μέχρι και εκλογές. Γιατί εδώ που τα λέμε το θέμα είναι τόσο σοβαρό που θα είναι εντυπωσιακό, αν η κυβέρνηση καταφέρει να τις αποφύγει.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr