Ερωτηθείς για το πόσο αντέχει δημοσιονομικά το Κράτος να ενισχύει τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού και της ακρίβειας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουμε. «Δηλαδή από τη μια να στηρίξουμε τους ασθενέστερους όπως έχει κάνει η κυβέρνηση και συνεχίζει να το κάνει στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας. Δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει, άρα δεν τα δίνουμε όλα από την αρχή και μετά να βρεθούμε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Από την άλλη η δημοσιονομική σταθερότητα βοηθάει όλους και κυρίως τους ασθενέστερους, μεσοπρόθεσμα», επισήμανε, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θέλει πισωγύρισμα, «στα όσα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία», καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό .
«Αυτή η πολιτική αρχίζει και αποδίδει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν κάτω από αυτές της Ιταλίας, για πρώτη φορά τόσο μεγάλη διαφορά. Αυτό προφανώς σχετίζεται με την πολιτική αναταραχή και την απλή αναλογική στην Ιταλία, σχετίζεται όμως και με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μεσοπρόθεσμα δεν θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα», υπογράμμισε, λέγοντας ότι η αξιοπιστία είναι αυτή που εντέλει προσελκύει τις επενδύσεις.
«Και ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα που έχουν συμβεί, είναι ότι παρ΄όλη την παγκόσμια αβεβαιότητα, δεν έχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής να ανασταλεί ή να ακυρωθεί κάποια ξένη επένδυση στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, η εισροή ξένων κεφαλαίων αυξήθηκε σε ρεκόρ τουλάχιστον 20ετίας τους τελευταίους 12 μήνες», καθώς «η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει ριζικά» και οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν μια πολιτική σταθερότητα σε έναν πλανήτης ασταθή», και αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των φόρων.
Fake news τα περί ελλιπούς στήριξης
Ο κ. Πατέλης, χαρακτήρισε «fake news» την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν δίνει αρκετά, τονίζοντας ότι έχουν γίνει επιπλέον προσλήψεις και στην Υγεία και στην πυρασφάλεια. «Τα προβλήματα έχουν πολύπλοκες λύσεις, δεν είναι απλώς θέμα να προσλάβουμε και άλλο κόσμο να ξοδέψουμε και άλλα λεφτά. Πρέπει όλα αυτά να γίνονται έξυπνα. Δεν πρέπει να ζήσουμε ξανά την κρίση που έζησε η χώρα μας», δήλωσε.
Ειδικά για τα μέτρα στήριξης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είναι πάντα στοχευμένα, αν και παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο «να δίνεις σε αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη και όχι γενικότερα σε όλους». Ωστόσο, όπως είπε, αυτό σήμερα μπορεί να γίνει πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, μέσα από τις πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία.
Αναφορικά με το πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Πατέλης εκτίμησε ότι δεν είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο βασικός λόγος για τον οποίον έχει ανέβει ο πληθωρισμός παγκοσμίως, αλλά οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στον κορονοϊό, όταν διακόπηκε η παραγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα κράτη και κεντρικές τράπεζες, στήριξαν εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Αυτή η μεγάλη ρευστότητα και η ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παγκόσμιας Οικονομίας δημιούργησαν και το φαινόμενο που ζούμε του παγκόσμιου πληθωρισμού. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, πάλι θα είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Προφανώς δεν θα είχαν την ίδια έκταση, θα ήταν διαφορετικά, αλλά δείτε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο δομικός απ΄ότι είναι στην ευρωζώνη», εξήγησε ο ίδιος.
Παγκόσμια οικονομία
Για τις οικονομικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είπε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των οποίων η δουλειά είναι να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, αυξάνουν τα επιτόκια ταχύτατα. Υπενθύμισε ότι στις αυξήθηκαν χθες άλλες 75 μονάδες βάσης, ενώ στην ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν τα επιτόκια 0,5% και η αγορά προσδοκεί ότι θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις περίπου 100 με 150 μονάδες βάσης. «Οι Κεντρικές Τράπεζες το κάνουν αυτό γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να επιβραδύνουν την παγκόσμια Οικονομία και μέσω αυτής της επιβράδυνσης να ελέγξουν και τον πληθωρισμό», διευκρίνισε.
«Αυτήν την εβδομάδα τραπεζικοί κολοσσοί αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, και τώρα προβλέπουν ύφεση τον ερχόμενο χειμώνα σε Γερμανία και Ιταλία. Αυτό είναι το παγκόσμιο σκηνικό που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr