Συνέντευξη στους Γιώργο Αλεξάκη και Σπύρο Πολυχρονόπουλο
Δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Τεύχος Ιουλίου 2022
Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στο Reporter Magazine, η Ελλάδα έχει βάλει στις ράγες την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για Ψηφιακά Έργα, αλλά έχει μπροστά της και άλλες προκλήσεις. Να βελτιώσει κι άλλο την καθημερινότητα των πολιτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου που βάζουν τέλος στις ουρές, αλλά και να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις για μεγαλύτερες και φτηνότερες ταχύτητες στο ίντερνετ, μέσω 5G.
Ο υφυπουργός στάθηκε επίσης στο κτηματολόγιο, που όπως λέει βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, τις Έξυπνες Πόλεις, αλλά και την «ουτοπία» του Διαστήματος, που επίσης έχει πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου στους Γιώργο Αλεξάκη και Σπύρο Πολυχρονόπουλο:
H Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης. Σε σχέση με τα μεγάλα και “βαριά” έργα που είναι προγραμματισμένα, τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;
Σίγουρα, έχουν γίνει πολλά πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν. Στην τεχνολογική εξέλιξη είτε καθημερινά συμμετέχεις, είτε μελλοντικά την υφίστασαι. Για τον λόγο αυτό τα μικρά καθημερινά βήματα, που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη και διευκολύνουν την οικονομία, συνιστούν πολιτική προτεραιότητα. Κάθε μέρα και μία εφαρμογή, κάθε μέρα και πιο κοντά στον στόχο της σύγκλισης. Ήδη σημαντικά και εμβληματικά έργα, είτε έχουν προκηρυχθεί, είτε βρίσκονται στην τελική ευθεία για την προκήρυξή τους. Ενδεικτικά, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω την ψηφιοποίηση των αρχείων της πολεοδομίας και των υποθηκοφυλακείων, τον φάκελο υγείας του ασθενή, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων -που περιλαμβάνει και τις υποδομές τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσειςκαι ασφαλώς την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.
Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης;
Το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι το "Σχέδιο Μάρσαλ" της εποχής μας. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, υπάρχει η δυνατότητα, με την καθοριστική συμβολή και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να έχει συνταχθεί και να υλοποιείται εγκαίρως ένα πλάνο που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή όλων μας, όχι μόνο στις ψηφιακές μας υποδομές αλλά και στη δημιουργία μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με τη σημαντική ενίσχυση των υποδομών της χώρας.
Η εκτόξευση του κόστους κατασκευών κτλ αλλάζει τον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης;
Ασφαλώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις των τιμών στο κόστος κατασκευών. Αλλά η απάντηση είναι όχι. Τα έργα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Πώς τρέχει το σχέδιο για τις Έξυπνες Πόλεις;
Οι Έξυπνες Πόλεις είναι η ευκαιρία που έχει η αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει τον ταχύ βηματισμό της κεντρικής διοίκησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Άλλωστε χωρίς την αυτοδιοίκηση, καμιά μεταρρύθμιση δεν είναι πλήρης. Μετά από ενδελεχή και διεξοδικό διάλογο με την αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων μπήκε σε ράγες. Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο. Έως το τέλος Οκτωβρίου 315 δήμοι, που έχουν πληθυσμό μικρότερο των 100.000, θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για ψηφιακά έργα ύψους 230 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι 16 μεγάλοι δήμοι, συν τον δήμο - ψηφιακό πρότυπο, την πόλη των Τρικάλων, χρηματοδοτούνται για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού 90 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι προβλέπει η διαδικασία;
Να σας πω αρχικά ότι κάθε δήμος γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης που τον αφορά, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις. Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι κυμαίνονται από 210.000 ευρώ, για τους πολύ μικρούς δήμους, μέχρι περίπου 2.8 εκ. ευρώ, για δήμους με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους. Η υποβολή των σχεδίων θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αλλά και με κάθε δήμο ξεχωριστά για οτιδήποτε χρειάζονται.
Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Κάθε δήμος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ανάγκες, άλλες προτεραιότητες, και βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο ψηφιακής ωρίμανσης. Όμως υπάρχει ένας κοινός στόχος: η αναβάθμιση της ζωής και της εξυπηρέτησης πολιτών και των επισκεπτών κάθε πόλης, με τα ψηφιακά έργα εκείνα, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας: τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και βεβαίως την ενδυνάμωση της λειτουργίας της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, με την ηλεκτρονική διαβούλευση, για τη λήψη αποφάσεων, και τη διαφάνεια.
Δηλαδή, όχι πλέον δημιουργία ιστοσελίδων αλλά έμφαση στην καθημερινότητα;
Ακριβώς. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε σε νέα φάση, στα έξυπνα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα σου δείχνουν από τις κενές θέσεις που υπάρχουν μέχρι την ηλεκτρονική εξόφληση, στο έξυπνο σύστημα ηλεκτροφωτισμού, τη διαχείριση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τους έξυπνους κάδους ή στη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση των παιδικών σταθμών. Σε ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Το κόστος του διαδικτύου, αλλά και οι ταχύτητες του internet απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Τι μπορεί να περιμένουμε σε αυτό το κομμάτι το επόμενο διάστημα;
Επεξεργαζόμαστε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα αποτελέσουν κίνητρο για την βελτίωση των υποδομών εντός των πολυκατοικιών με την εγκατάσταση οπτικών ινών και που θα συμβάλλουν στην μείωση του μηνιαίου κόστους σύνδεσης. Και βέβαια με το πρόγραμμα Ultra Fast Broadband, επιδοτούμε τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στις περιοχές εκείνες όπου δεν υπάρχει από τους παρόχους εμπορικό ενδιαφέρον, με στόχο κάλυψης 812.155 συνδέσεις και 3.301 απομακρυσμένους οικισμούς, ώστε όλοι οι κάτοικοι της χώρας να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες.
Τι σημαίνει η απόφασή σας να επεκτείνετε το Super Fast BroadBand;
Ενισχύσαμε το πρόγραμμα παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας, το SFBB, με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση νέων κουπονιών, νέων vouchers. Δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, να μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Θα “τρέξουμε” τελικά και θα προλάβουμε το “ψηφιακό” τραίνο;
Βεβαίως θα το προλάβουμε και το σημαντικότερο είναι ότι ήδη αποτελούμε παράδειγμα για χώρες που είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά από εμάς. Ο πρωτότυπος και υποδειγματικός τρόπος οργάνωσης του μαζικού εμβολιασμού για τον Covid19 δεν αποτέλεσε μόνο ένα ψηφιακό επίτευγμα. Άλλαξε τη φιλοσοφία που το κράτος αντιμετωπίζει τον πολίτη στην Ελλάδα. Επιστρέψαμε στα θεμελιώδη: ότι το κράτος είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι το αντίστροφο. Αυτό ακριβώς το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα καταφέραμε μέσα από τις υπηρεσίες του gov.gr. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται απίστευτος αλλά 567 εκατομμύρια συναλλαγές τον χρόνο, πραγματοποιούνται ψηφιακά. Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης έχει γλιτώσει την αναμονή του σε περίπου 60 ουρές, μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Σχετικά με την ανάπτυξη των 5G δικτύων και του ultra fast είστε ικανοποιημένοι; Πώς προχωρά η «αποχαλκοποίηση»;
Η ανάπτυξη του 5G δικτύων προχωράει ικανοποιητικά και ήδη η Ελλάδα έχει πολύ καλή επίδοση στους διεθνείς δείκτες. Εκεί που όντως πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα είναι στην ανάπτυξη του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς οι ιδιώτες πάροχοι να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, που λόγω της δεκαετούς κρίσης έμειναν πίσω. Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι τρεις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες έχουν ήδη εξαγγείλει ουσιαστικές επενδύσεις για την ουσιαστική βελτίωση των ταχυτήτων του internet με χρήση οπτικών ινών.
Στο Κτηματολόγιο θα γυρίσουμε τελικά σελίδα;
Το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε μια κομβική φάση. Ολοκληρώνεται, έως το τέλος του έτους, η κτηματογράφηση όλης της χώρας και εντάσσονται σταδιακά στο Ελληνικό Κτηματολόγιο όλα τα υποθηκοφυλακεία. Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό ώστε να γυρίσει οριστικά η σελίδα, είναι ότι αναπτύσσουμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες, με την ψηφιακή επεξεργασία όλων των εγγράφων, που θα κάνουν τη ζωή όλων των συναλλασσόμενων ευκολότερη.
Για τον χώρο του διαστήματος, είναι “ουτοπία” να μιλάμε για Ελληνική παρουσία;
Η Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα πρωταγωνιστεί. Όχι με ουτοπικά σχέδια, αλλά με πραγματικά και χειροπιαστά έργα. Έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το πρόγραμμα για την θέση σε λειτουργία μικροδορυφόρων με σημαντικά τηλεπικοινωνιακά οφέλη. Χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Ασφαλώς, πρέπει να επισημάνουμε και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές για το διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr