Από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός, αποτυπώνεται ως έργο μέχρι τώρα στα 567 εκατ. ευρώ και στις 1400 υπηρεσίες του gov.gr, συντελείται γρήγορα και αυτό είναι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μόνο η αρχή.
Κατά τον Υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει πλέον στα κεφάλαια που προσφέρει το green (πράσινο) και το digital (ψηφιακό), με το ΤΕΕ να είναι σημαντικός αρωγός σε αυτά τα έργα, ενώ αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για το «δίλημμα» που αντιμετώπισαν στο υπουργείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν οι «έξυπνες» πόλεις.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων Θεόδωρο Λιβάνιο ως τον «αρχιτέκτονα» του προγράμματος ‘’Ψηφιακές πόλεις’’, δήλωσε ότι για αυτό το έργο, έχουν ληφθεί συνολικά 320 εκατ. ευρώ, και από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν επιμέρους έργα και στους 432 δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη «οι κεντρικές πλατφόρμες αφορούν άλλες χώρες όπως πχ η Εσθονία ή η Κύπρος, εδώ εμείς θέλαμε να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση την καινοτομία των δημάρχων, θέλαμε να ανθίσει κάθε καλή ιδέα. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλαμε να είναι εντελώς ελεύθερο το σύστημα, καθώς πρέπει να υπάρχουν κοινές κατευθύνσεις και στρατηγικές, όπως και ένα αρχικό όραμα».
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις αυτές που διαμορφώνουν τα έργα στις έξυπνες πόλεις, είναι τόσο πράσινες όσο και ψηφιακές, αφορούν συστήματα μέτρησης, αποτύπωσης κλπ. ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και ένα πρόγραμμα Wifi για να καλυφθούν όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σχεδιάζονται και άλλα σχετικά προγράμματα.
Επίσης, για τον κ. Πιερρακάκη, ένα σημαντικό ζήτημα για τις έξυπνες πόλεις είναι και οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και, όπως ανέφερε, είναι ανάγκη πλέον για κάθε ΔΕΥΑ να υπάρξει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.
Ο Υπουργός, σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως το «Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας»: «Το 2019 τα χρήματα ήταν λιγότερα από τις ανάγκες, στη συνέχεια ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες έχει αναγνωριστεί και είναι τεράστια, είναι όμως λίγη μπροστά σε αυτή που θα έρθει. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στην κλίμακά της, έχει καινοτομήσει, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, δηλαδή την περιττή γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι το 2025-2026 θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα, αρκεί όλα αυτά να συνεχιστούν προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια φόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε: «Θέλουμε περισσότερο τη λογική των μηχανικών στη χώρα που λέει ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε κοιτώντας τα ανάποδα και να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται, αρκεί να τα ορίσεις καλά και να έχεις τις κατάλληλες ομάδες για να τα λύσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr