Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη (15/6) είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους.
Κάτι ανάλογο δήλωσε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, ζήτησε να κλείσει η εκλογολογία, η οποία πάντως τροφοδοτείται και από στελέχη της ΝΔ.
«Φοβούμαι ότι όλη αυτή η συζήτηση εκκινεί από μια εσφαλμένη παραδοχή. Ότι όλοι είμαστε σε έναν βαθμό εθισμένοι στο ότι οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού χειραγωγούνται από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό άλλαξε. Η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την επικράτηση της στην πολιτική, για τη δική της αλαζονική ή επηρμένη στάση, αλλά το αντιλαμβάνεται ακριβώς ως ένα συνταγματικό πλαίσιο», δήλωσε.
Κι επισήμανε ότι επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει κι ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των πολιτικών.
«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Όχι από πολιτική έπαρση, αλλά επειδή θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο πολιτικών πειραματισμών. Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και μπορεί να είναι συνεκτική».
Ωστόσο, αν ο λαός δε δώσει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα γίνει αυτό που επιβάλλει η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη. «Θα συζητήσουμε με εκείνους που μπορεί να υπάρξει συζήτηση σε ό,τι αφορά στις προγραμματικές μας αξίες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκείνος, ο οποίος είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, θα είναι και πρωθυπουργός. Σε δεύτερο επίπεδο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία αρχών», σημείωσε.
Ελληνοτουρκικά
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.
«Η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών και δεν ετεροκαθορίζεται και δεν επηρεάζεται από ανέξοδους βερμπαλισμούς. Δε θέλω να κάνω μια πρόβλεψη του πώς θα αντιδράσει ο γείτονάς μας και δε θα στοιχηματίσω πάνω στην απειλή του γείτονα. Εμείς επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, από το πιο ήπιο, δηλαδή μια απλή ρητορική που ανεβάζει τους τόνους, μέχρι μια επιθετική πράξη στο πεδίο, που δεν έχουμε επεξεργαστεί. Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Όχι γιατί έχουμε έπαρση απέναντι σε μια ισχυρή δύναμη, αλλά γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε μια διεθνή συμμαχία που στρέφεται κατά κάθε μορφής αναθεωρητισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της επιδιώκει ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς «διαγκωνισμούς ρητορικής», ωστόσο υπογράμμισε ότι «προετοιμαζόμαστε και αγρυπνούμε, αλλά πιστεύουμε στην ειρήνη κι αυτή θα υπηρετήσουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr