Είναι θέμα ημερών πια να τεθεί σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη, όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο νέος Ενιαίος Αριθμός θα είναι ουσιαστικά ο ΑΦΜ που έχει ο κάθε πολίτης, τελικά θα είναι δωδεκαψήφιος και στον υπάρχοντα ΑΦΜ θα προστεθούν μπροστά τρία ψηφία, κατά πληροφορίες γράμματα και αριθμοί.
Ο νέος αριθμός θα αποδίδεται μια φορά σε κάθε πολίτη και θα έχει ως στόχο την ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών του.
Μάλιστα, θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες, για τις οποίες ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει ενστάσεις που εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Έπρεπε να τις έχουμε νωρίτερα. Σε κάποιους διαγωνισμούς αυτό συμβαίνει. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος διαγωνισμός και εκ των πραγμάτων υπάρχουν ενστάσεις ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και αυτό έχει καθυστερήσει τη διαδικασία», ανέφερε χθες ο κ. Πιερρακάκης.
Ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης στο wallet των κινητών τηλεφώνων από τον Ιούλιο
Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν από τον Ιούλιο να έχουν στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή τα διπλώματα οδήγησης και τις αστυνομικές τους ταυτότητες.
«Ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητά από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον covid. Δηλαδή εκεί που είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό μας, μπορούσε κανείς να προσθέσει την ταυτότητα του», επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αρχικά δε θα μπορεί να λειτουργεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο και η χρήση τους θα ισχύει μόνο εντός της χώρας.
Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία. Οι πολίτες θα μπαίνουν στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr, θα βάζουν τους κωδικούς τους και θα μπορούν να κατεβάσουν αυτά τα έγγραφα ώστε να τα έχουν μόνιμα εκεί.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, θα υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης των εν λόγω εγγράφων από την εφαρμογή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο, θα μπορεί να μπει μέσα από μια άλλη συσκευή στην εφαρμογή και να κάνει «ανάκληση» του εγγράφου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr