Παράλληλα, στο τέλος του τρέχοντος μήνα έρχεται μια νέα γενιά μέτρων, που αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα των καυσίμων και της εφαρμογής του νέου μηχανισμού τιμολόγησης στη χονδρική αγορά ρεύματος.
Μιλώντας, χαρακτηριστικά, στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός χθες ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη, με τις ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. “Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…", ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο, ότι “ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων”, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία των εσόδων
Στο μεταξύ σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το πεντάμηνο και ειδικά το Μάιο, που είναι κι ένας μήνας με τις τουριστικές “μηχανές” να δουλεύουν στο φουλ. Μάλιστα με βάση πληροφορίες καταγράφεται υπεραπόδοση, που εν μέρει οφείλεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.
“Θα υπάρξει και πάλι βοήθεια, το ίδιο ή και περισσότερο γενναιόδωρη” ανέφερε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή παραπέμποντας σε “καλές ειδήσεις” από το μέτωπο των εσόδων, ειδικά λόγω των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, που μάλιστα όπως τόνισε γίνονται με εφάπαξ καταβολές. Πάντως, χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που βρέθηκε στην Αθήνα για να δώσει τα εύσημα στον Χρήστο Σταϊκούρα για την εκπλήρωση του εθνικού στόχου της εξόδου από την μεταμνημονιακή εποπτεία, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι όποιες κινήσεις για το στήσιμο αναχωμάτων στην ακρίβεια θα πρέπει να γίνεται “από το περίσσευμα των εισπράξεων” του κάθε κράτους, χωρίς να αναμένονται “βοήθειες” από αλλού.
Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή απάντηση για την ενεργειακή κρίση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα αναζητηθούν “μεσοπρόθεσμα μέτρα” αντιμετώπισής της ενεργειακής, τα οποία, όπως είπε, θα ανακουφίζουν και δεν θα ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
«Στην παρούσα -ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία», σημείωσε από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του. “Έτσι, το 2021, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων που λάβαμε για τη στήριξη των πολιτών, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημόσιου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης”.
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στο ότι αναμένεται η η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο προσεχές Eurogroup και μίλησε για “ένα μεγάλο εθνικό στόχο”.
Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι “η νέα κρίση πλήττει αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας από τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει. Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση, συμβάλλουμε ενεργά στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιστρέφουμε, ταυτόχρονα, στους πολίτες, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κοινωνικό μέρισμα από την καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, διατηρώντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τη δυναμική μείωσης του δημόσιου χρέους”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr