Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε για δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και μετέπειτα ως βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός, με τις ιδέες και τον δυναμισμό της εργάστηκε για την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας.
Γεννήθηκε το 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως νευρολόγος - ψυχίατρος. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Οργανωτική Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως βουλευτής Α΄ Αθηνών και Επικρατείας. Το 1990 ορίστηκε Υπουργός Υγείας και το 2004 Υπουργός Παιδείας, οπότε και προώθησε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου μας γεμίζει θλίψη. Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ζωή της χώρας είναι από σήμερα φτωχότερες. Την αποχαιρετούμε με οδύνη, αλλά και με απεριόριστο σεβασμό για την προσφορά της».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε:.«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ.
Υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.
Ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α’ Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα.
Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες.
Στους οικείους της ευχόμαστε ολόψυχα θερμά συλλυπητήρια».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει: «Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της.
Οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο.
Προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια.
Οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή.
Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και το κόμμα της».
Το ΚΚΕ αναφέρει από την πλευρά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.
Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr