Ο υπουργός ανέφερε πως το παρόν σχέδιο νόμου, «ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία και κάνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιο ανεξάρτητη, πιο διαφανή στην λειτουργία της και παράλληλα της εξασφαλίζει και τους πόρους που χρειάζεται».
Στόχος μας είπε, «είναι να έχουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού περισσότερο ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία» υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι σημαντικό για την οικονομία μας που είναι καπιταλιστική και στον πυρήνα της έχει τον υγιή ανταγωνισμό που δεν αφήνει να δημιουργούνται μονοπώλια που στρεβλώνουν την αγορά».
Πληθωρισμός
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αντέκρουσε το ότι ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, λέγοντας πως στον προϋπολογισμό του 2022 για το 2021 προέβλεπε πληθωρισμό 0,8% και έχουμε 1,2%, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους στατιστικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τα μεγέθη και είναι στα πλαίσια που κινήθηκε ανοδικά, όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Δεν υπάρχει, είπε ο υπουργός, ένας μαγικός τρόπος που μπορεί κάποιος να επηρεάσει τις τιμές σε μια συνδεδεμένη οικονομία, όταν ο παγκόσμιος κύκλος της οικονομίας είναι πληθωριστικός. Το στοίχημα, πρόσθεσε, είναι να μπορέσεις να πας καλύτερα συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες και η Ελλάδα παρέμεινε σε ετήσια βάση, το 2021, μέσα στις πρώτες 7 χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεύτερον να προσέξεις να θεραπεύσεις την ζημία του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών σου και ειδικά στους πιο ευάλωτους.
PCR τεστ
Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «πλαφόν» των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ , ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε κάνει καμία διατίμηση των PCR τεστ στην τιμή των 47 ευρώ. Αυτό που κάναμε, είναι ότι θέσαμε πλαφόν στην ανώτατη τιμή τους, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένας να πουλήσει πάνω από τα 47 ευρώ και όχι ότι απαγορεύεται να πουλήσει κάτω από το ποσό αυτό». Εξήγησε πως η τιμή του πλαφόν στα 47 ευρώ αποφασίσθηκε και διαμορφώθηκε μετά από μελέτη που έλαβε υπόψη το κόστος αγοράς στην χονδρική από ένα μικρό εργαστήριο της περιφέρειας, το κόστος λειτουργίας του και ένα θεμιτό κέρδος της τάξης των 10 ευρώ ανά τεστ που θα πρέπει να έχει ώστε να μην κλείσει ή να σταματήσει να κάνει μοριακά τεστ, την ώρα που οι πολίτες τα έχουν ανάγκη.
Χαρακτήρισε πολύ λογικό το γεγονός, ότι δύο δήμαρχοι, Συκεών και Χαλανδρίου, έκαναν διαγωνισμό και πέτυχαν χαμηλότερες τιμές από τα 47 ευρώ ανά τεστ, λέγοντας πως «όσοι έχουν κάνει έστω και μια πώληση στη ζωή τους, από την εποχή των Σουμερίων, ξέρουν πως οι χονδρικές πωλήσεις είναι χαμηλότερες της λιανικής τιμής και όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες, είναι ακόμα πιο χαμηλές οι τιμές που δίνονται» – γι’ αυτό άλλωστε και ο ΕΟΔΥ «που αγοράζει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες PCR τεστ, παίρνει ακόμα πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι πήραν αυτοί οι δύο δήμοι».
Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως στην Ελλάδα με το πλαφόν των 47 ευρώ «είμαστε η χώρα με το χαμηλότερο πλαφόν, από τις λίγες πράγματι χώρες στην Ευρώπη που έβαλαν πλαφόν. Η μέση τιμή ενός PCR τεστ στην Ελλάδα είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ μετά την Κύπρο». Ο υπουργός, ανακοίνωσε πως ήδη έχει ζητήσει τις τιμές των PCR τεστ από τα εργαστήρια όλης της χώρας και την επόμενη εβδομάδα θα τις δημοσιοποιήσει, καθώς όπως είπε, έχουμε βρει και τιμές που είναι 30, 32, 35 και 40 ευρώ ανά τεστ – στοιχείο που δείχνει πως και εδώ ο ανταγωνισμός λειτουργεί μια χαρά.
Μάσκες
Σχετικά με τις μάσκες αυξημένης προστασίας και την τιμή τους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «οι παρεμβάσεις μας ήταν άμεσες και αποτελεσματικές» καθώς όταν ημέρα Πέμπτη ανακοινώθηκε το μέτρο, πως σε ορισμένους χώρους θα πρέπει οι πολίτες να φοράνε, είτε μάσκες αυξημένης προστασίας, είτε διπλή χειρουργική, κάποια e-shop και φαρμακεία, το ίδιο βράδυ αύξησαν την τιμή τους. Αυτό το διαπιστώσαμε την επόμενη ημέρα, Παρασκευή. Το Σάββατο είπα ότι την Δευτέρα στέλνουμε κλιμάκια ελέγχου και θα βάλουμε πολύ υψηλά πρόστιμα – και όταν πράγματι την Δευτέρα κάναμε τους ελέγχους, τα 12 από τα 16 e-shop είχαν κατεβάσει τις τιμές τους, ακόμα και από αυτή που είχαν την Πέμπτη, όπως και σήμερα οι μάσκες αυξημένης προστασίας έχουν τιμή ακόμα χαμηλότερη από εκείνη που είχαν πριν την ανακοίνωση των μέτρων».
Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση κάνει συνεχώς παρεμβάσεις όλη την ημέρα. Έχουμε θεσπίσει ειδική αγορανομική διάταξη που απαγορεύει την αύξηση του περιθωρίου του κέρδους εν μέσω πανδημίας σε βασικά υγειονομικά και διατροφικά προϊόντα, κάνουμε ασταμάτητους ελέγχους».
ΔΕΗ και καύσιμα
Στις επικρίσεις του εισηγητή της μειοψηφίας σχετικά με την ΔΕΗ, ο υπουργός είπε «είναι θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται και να αναφέρει ακόμα και το ακρωνύμιο της ΔΕΗ, όταν επί κυβέρνησής του υπήρξε το πόρισμα της Mckinsey που είχε προσλάβει ως σύμβουλο και η οποία έλεγε ότι εάν συνεχίσει έτσι η ΔΕΗ μέσα στον επόμενο χρόνο θα κλείσει!». Εσείς, είπε, «μας παραδώσατε μια ΔΕΗ συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή η αξία της, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ανέβει 20 φορές». Συνεπώς, πρόσθεσε, «δεν μπορείτε εσείς που κάνετε τη ΔΕΗ κουρελόχαρτο να μας κάνετε υποδείξεις», ειδικά όταν «επί ημερών σας μπορούσε κανείς να πάρει τη ΔΕΗ με δύο πασατέμπους και εκατό ηλιόσπορους!».
Σχετικά με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και το «σποτ» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης το χαρακτήρισε άστοχο, ακόμα και στον συμβολισμό του, καθώς όπως είπε, επιλέξατε να βάλετε έναν κάτοχο μιας αστραφτερής και ολοκαίνουριας Μερσεντές να διαμαρτύρεται που ανέβηκε κατά 10 λεπτά του ευρώ η βενζίνη. Πρότεινε δε σκωπτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ να του στέλνει πριν δημοσιοποιήσει τα σποτ του ώστε να τα διορθώνει, γιατί είναι «κρίμα να κάνετε τέτοια λάθη σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλετε».
Πρόσθεσε πως είναι υποκριτική η αντιπολίτευση που γίνεται σήμερα στην κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα,υπενθυμίζοντας πως και όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η τιμή τους είχε φτάσει και ήταν πέντε λεπτά χαμηλότερη από την σημερινή, είχε βγάλει το υπουργείο ανακοίνωση που έλεγε αυτή οφείλεται στην αύξηση των διεθνών τιμών τους. Πρόκειται, τόνισε, για ένα «εισαγόμενο πρόβλημα και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr