Ο οίκος αξιολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς στη βαθμίδα «B», τη βραχυπρόθεσμη στη βαθμίδα «R-4», ενώ τις μακροπρόθεσμες κρίσιμες υποχρεώσεις στο «ΒΒ (χαμηλό)». Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις είναι «σταθερή». Αναφορικά με την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση, η βαθμίδα «B» αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική.
Το «σταθερό» trend αντανακλά το ότι οι κίνδυνοι είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, δεδομένου ότι η μείωση των NPEs θα συνεχιστεί και ως εκ τούτου η Τράπεζα θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της COVID-19.
Η DBRS αναφέρεται επίσης στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο Όμιλος στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αν και παραμένει ακόμα υψηλό, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συγκρατημένη πιστωτική ζήτηση και τη μέτρια διαφοροποίηση δραστηριότητας της Τράπεζας.
Παρά τη βελτίωση της υποκείμενη κερδοφορία, το υψηλό κόστος κινδύνου συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά την ισχύ των κερδών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει η DBRS. Θεωρεί δε πως πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό και στο εγγύς μέλλον, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να απομειώνει τις πηγές επενδυτικού ρίσκου.
Πώς μπορεί να έρθει η αναβάθμιση
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Πειραιώς είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε σοκ, εφόσον η Πειραιώς δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ ρίσκου.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες κινούνται επί του παρόντος άνετα πάνω από τα ελάχιστα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.
Ο οίκος θεωρεί πως θα είναι σε θέση να αντέξουν τον αρνητικό αντίκτυπο από πρόσθετα μέτρα απορρόφησης κινδύνου και νέες εισροές NPEs, αν και καταγράφονται σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, τις οποίες ο οίκος κρίνει ως ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.
Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια».
Αντίθετα, όπως επισημαίνει η DBRS, μια υποβάθμιση θα μπορούσε να προκληθεί από τον ουσιαστικό σχηματισμό νέων NPEs ή εάν η Πειραιώς δεν ήταν σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr