Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν αυτό το μέτρο και, όπως πρόσθεσε, από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Είπε επίσης ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
«Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για ενίσχυση των εμβολιασμών και του ΕΣΥ» συνέχισε και πρόσθεσε: «Εδώ είμαστε τώρα. Με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε».
Ως προς την πρόταση της κυβέρνησης να εξεταστεί από την επιτροπή εμβολιασμού το ενδεχόμενο να χορηγείται στους τέσσερις (αντί έξι) μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένονται «πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα».
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω ελήφθη διότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με βαριά νόσηση, γεγονός που ταυτόχρονα προκαλεί σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Είπε επιπλέον ότι είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενώ στάθηκε και στη μετάλλαξη «Όμικρον», για την οποία υπογράμμισε πως προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι:
- 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών.
- 7 στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
- Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Υπογράμμισε επίσης ότι «το προηγούμενο διάστημα, τον Νοέμβριο, όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε κυμάνθηκε μόλις στο 3%, όταν σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες έφτασε μέχρι και το 15%. Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών στο να έρθουν να εμβολιαστούν».
Σημείωσε επιπλέον ότι «ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ώστε να θωρακιστούν οι ίδιοι και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και όχι να πληρώνουν πρόστιμα. Το πρόστιμο όμως είναι αναγκαίο παρεπόμενο έτσι ώστε να αποκτήσει ο εμβολιασμός υποχρεωτικό χαρακτήρα. Και δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, τα οποία δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα. Είναι μία έσχατη ώθηση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση».
Oικονομική ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως εξήγησε, το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο, κάθε συνδεδεμένο μέλος του νοικοκυριού. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του μήνα, θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η προσαύξηση για το Δεκέμβρη στο διπλάσιο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Όπως, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμο, μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή στους 100.000 υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και του ΕΚΑΒ που ανακοίνωσε οι Πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr