Οι τέσσερις χώρες , Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα, συνέστησαν την κοινή Πρωτοβουλία το 2018.
Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι o συντονισμός των αρμόδιων αρχών των τεσσάρων μεσογειακών χωρών σε επίπεδο ανάπτυξης τεχνογνωσίας, ώστε μέσω μίας κεντρική βάσης δεδομένων, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ταυτοποίησης αγνοουμένων με αποτελεσματικό τρόπο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, 23.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τα τελευταία επτά χρόνια.
Στην ομιλία του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα πρέπει να συμμετάσχουν και άλλες Μεσογειακές χώρες καθώς ‘’οι χώρες μας έχουν γίνει μάρτυρες του γεγονότος ότι η διέλευση της Μεσογείου με μικρά και μη αξιόπλοα σκάφη είναι μια επικίνδυνη προσπάθεια. Ενθαρρύνονται από λαθρέμπορους που προσβλέπουν στο δικό τους οικονομικό όφελος. Για τις μεσογειακές χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίας και εμπορίας ανθρώπων που προωθούν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια είναι υψηλή προτεραιότητα.’’
Αναφερόμενος στις συνεχείς και εντεινόμενες προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις παράνομες διελεύσεις, ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε ότι η χώρας μας ‘’εφαρμόζει μια αποτελεσματική πολιτική προστασίας των συνόρων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, μια πολιτική που στην πραγματικότητα αποτρέπει αποτελεσματικά περαιτέρω απώλειες ζωών.’’ Μάλιστα, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ‘’χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η πολιτική μας αποφέρει καρπούς, καθώς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί μόνο 19 θάνατοι και αγνοούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαμηλό ρεκόρ, σε σύγκριση με 71 το 2019, 187 το 2018 και 701 το 2016, ενώ πολλοί περισσότεροι χάθηκαν το 2015 στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης. Δυστυχώς, η κατάσταση σε άλλα μέρη της Μεσογείου εμφανίζεται χειρότερη καθώς καταγράφονται φέτος 1.178 νεκροί και αγνοούμενοι στην Κεντρική Μεσόγειο και 391 στη Δυτική Μεσόγειο.’’
Επιπλέον ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι "όσο οι διακινητές εκμεταλλεύονται την ανάγκη απελπισμένων ανθρώπων για καλύτερο μέλλον, το πρόβλημα της ύπαρξης αγνοούμενων ανθρώπων στη Μεσόγειο θα παραμένει. Γι αυτό είναι αναγκαία η κοινή προσπάθεια των χωρών μας να συνδράμουν τις οικογένειες των αγνοουμένων και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της γρήγορης και αξιόπιστης ταυτοποίησής τους. Πρόκειται για μία ηθική υποχρέωση προς τις οικογένειες αυτές”.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης συνεχάρη τον πρόεδρο του ICMP, κ. Μίλλερ και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια δημιουργίας μιας κεντρικής βάσης δεδομένων αλλά και για την υποστήριξη που προσφέρουν στις μεσογειακές χώρες με σκοπό την βέλτιστη συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr