«Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID είναι αποτελεσματική και ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Επεσήμανε, δε, ότι τα τελευταία μέτρα, οδήγησαν σε αύξηση των εμβολιασμών.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι «COVID-free» και απηύθυνε κάλεσμα στους Βρετανούς, ωστόσο τόνισε ότι επί του παρόντος καταγράφεται κορύφωση κρουσμάτων, κάτι που χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση, ενώ στάθηκε στο ότι περίπου εννέα στους δέκα διασωληνωμένους σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε «έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας». Κάλεσε, δε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016. «Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης». Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε, δε, πως «Εάν δεν στείλεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως προστατεύεις τα σύνορα σου περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν με παράνομο τρόπο την Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, πως κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr