Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), συμμετείχαν σημαντικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Κατά την παρουσίαση, χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.
Ο Ελληνικός Ενεργειακός Οδηγός (Greek Energy Directory 2021) αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία του ενεργειακού portal energia.gr, του μακροβιότερου Ελληνικού ενεργειακού portal, το οποίο φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχούς ενημέρωσης και προσφοράς. Ενδεικτικό της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την έκδοση είναι το γεγονός ότι ο Ενεργειακός Οδηγός είναι γραμμένος αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, καθώς απώτερος στόχος των εκδοτών του είναι να συμβάλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην ελληνική αγορά.
Η έκδοση «Greek Energy Directory 2021» αποτελείται από συνολικά εννέα κεφάλαια και περιέχει άρθρα εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών, καθώς και των επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και φορέων της ελληνικής αγοράς ενέργειας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της συμπαραγωγής, της ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς και της έρευνας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Χρήστος Δήμας, μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής και Ενέργειας του Ινστιτούτου, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος του ελληνο-ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος είπε μεταξύ άλλων πως η νέα αυτή έκδοση του Οδηγού συμπίπτει με μια περίοδο υψηλών προκλήσεων στο χώρο της ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. «Η κλιματική κρίση απαιτεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Στην απαίτηση αυτή καλούνται να προσαρμοστούν οι ενεργειακές αγορές, οι οικονομίες και οι καταναλωτές αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα συγκυριακές αναταράξεις όπως η ενεργειακή κρίση που πλήττει μέσω της αύξησης των τιμών τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δημιουργεί εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης των οικονομιών. Η κρίση αυτή οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις απότομες εναλλαγές που προκλήθηκαν σε επίπεδο κατανάλωσης. Σχετίζεται, όμως, και με την υπό-επένδυση που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια και ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Για την εξομάλυνση της κατάστασης, κρίνεται αναγκαίο να αναζητηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες λύσεις, σε διαρθρωτικό επίπεδο. Και ένας συγκροτημένος, ρεαλιστικός σχεδιασμός, για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον δικό της χαιρετισμό, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολιτικές ηγεσίες κατάφεραν να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ενεργειακό κλάδο σε ένα απολύτως ανεκτό επίπεδο. Η κα Σδούκου προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής του υπουργείου ανά κλάδο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη λύσεων φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητο καύσιμο στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά και στην αναγκαιότητα της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Χαρακτήρισε, δε, επανάσταση την εισαγωγή του target model στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και τόνισε πως η πολιτική της απολιγνιτοποίησης είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής αποδοτικότητας για την επιτυχία των πολιτικών του European Green Deal, όπως και στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στον ελληνικό χώρο. Τέλος, έκανε σαφές πως η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πετρελαίου άλλαξε υποχρεωτικά, καθώς η Ε.Ε. στρέφεται πλέον στη δημιουργία ενός πλέγματος καθαρής ενέργειας που θα καταστήσει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο, έως το 2050.
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ο οποίος προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση του Οδηγού. «Καθώς η Ενεργειακή Μετάβαση επιταχύνεται σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, το ίδιο συμβαίνει και με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως πυλώνας της οικονομίας της χώρας και βασικός άξονας οικονομικής ανάπτυξης. Αν και ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις λιγότερο από το 5% του ΑΕΠ της, ο ρόλος του ως προς τις επενδύσεις και ως πρωταρχικός παράγοντας στη διασυνοριακή οικονομική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας», είπε μεταξύ άλλων, ενώ υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ενεργειακά προϊόντα στις εξαγωγές της χώρας όπου βάσει στοιχείων του 2020 αυτές αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου. «Η εκτίμηση του ΙΕΝΕ είναι ότι ενεργειακές εξαγωγές θα αυξηθούν περαιτέρω σε απόλυτα νούμερα φθάνοντας ακόμα και στα € 15 δισ. μέχρι το 2025 από τα € 9 δισ. σήμερα», ανέφερε. Ο κος Σταμπολής τόνισε επιπλέον πως από τη δημοσίευση της προηγούμενης έκδοσης του Οδηγού, το 2016, έχουν σημειωθεί μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
Στη δική της σύντομη παρέμβαση, η Χριστίνα Σακαλλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αναφέρθηκε στη σημασία που παίζει ο κλάδος της ενέργειας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ πρότεινε την ανάπτυξη νέων εργαλείων που, όπως είπε, θα συμβάλουν στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx), προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση των επιτευγμάτων του ιδρύματος κατά τα τρία έτη από την έναρξη λειτουργίας του, καθώς και για τις κινήσεις και προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αμέσως μετά την εισαγωγή του target model. Χαρακτήρισε, τέλος, το Greek Energy Directory ως την επιτομή της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ανδρέα Πετροπουλέα, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας στην ELPEDISON, καθώς έθεσε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων σε ό,τι έχει να κάνει με τη σημερινή κρίση των τιμών στην ενέργεια και επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Ο κ. Πετροπουλέας χαρακτήρισε ως μη αξιόπιστη λύση τις ΑΠΕ, επειδή «όταν τις χρειαζόμαστε δεν τις έχουμε και το αντίθετο», όπως είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου δεν οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά απλώς στην έλλειψη αερίου. Τέλος, ανέφερε πως όσο στην Κίνα θα διασυνδέονται κάθε χρόνο 15 εκατ. κατοικίες με τα δίκτυα φυσικού αερίου, τόσο οι τιμές στην Ευρώπη θα ανεβαίνουν και προεξόφλησε ότι η παρούσα ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει, με σύντομα διαστήματα ανάπαυλας, έως και μετά το 2030.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Energean, ο οποίος μίλησε, με τη σειρά του, «έξω από τα δόντια» για τα προβλήματα που έχει επιφέρει στον εγχώριο κλάδο του πετρελαίου η πράσινη πολιτική των Βρυξελλών. «Κάποια στιγμή θα υιοθετήσουμε τις καθαρές λύσεις στην ενέργεια. Αλλά έως τότε, θα χρειαζόμαστε πάντοτε τα ορυκτά καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, επίσης, πως τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Energean για τον Πρίνο είναι να τον μετατρέψει σε αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα.
Η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Greek Energy Directory ολοκληρώθηκε με τα σύντομα σχόλια και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων ενεργειακών στελεχών, καθώς και με ανακεφαλαίωση των όσων ειπώθηκαν από τον Κώστα Θεοφύλακτο, Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, καθώς και Διευθυντή της EssEnCon.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr