Για τους εμβολιασμούς απέδωσε στην αντιπολίτευση τα μικρά σχετικά ποσοστά στη χώρα μας: "Δεν έχουμε την πλήρη υποστήριξη της αντιπολίτευσης, Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι ο εμβολιασμό είναι το μόνο όπλο. Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά και ίσως να οδηγηθούν στο θάνατο. Αρχίσαμε καλά, αλλά τώρα έχουμε μία αντίσταση που βλέπουμε και σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Δεν επιβάλλουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, γιατί πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καλό. Καθώς πηγαίνουμε προς τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, με τους εμβολιασμούς να είναι υποχρεωτικοί για να μπεις σε έναν κλειστό χώρο, πολλοί, κυρίως, οι νέοι θα το ξανασκεφτούν".
Αναφερόμενος αρχικά στην οικονομία καιτη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μετά τα ελλείμματα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε:
"Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική. Είμαι πεπεισμένος ότι το 2023 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Θέλω να διασφαλίσω πως ό,τι και να κάνουμε δημοσιονομικά θα είναι βιώσιμο".
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο: "Το σχέδιό μας δημιουργήθηκε από Έλληνες για Έλληνες. Και είμαι υπερήφανος για αυτό", πρόσθεσε.
Για τη συμφωνία με τη Γαλλία ο Πρωθυπουργός ανέφερε: "Υπογράψαμε μία στρατηγική συμφωνία με τον πρόεδρο Μακρόν. Αυτή η εταιρική σχέση υπεγράφη στον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Μιλάμε για μία συνεργασία που υπερβαίνει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα που οι Γάλλοι αποδίδουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι γαλλικές φρεγάτες ήταν η σύσταση του Ναυτικού μας. Πήραμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή. Η Ελλάδα δεν έχει επενδύσει στο Πολεμικό Ναυτικό μας για 20 χρόνια. Είναι πλοία που θα μας δώσουν ισχυρές ικανότητες αποτροπής. Εμείς προσφέρουμε πόρους στο ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρός είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας του ΝΑΤΟ, τόσο πιο ισχυρή είναι η συμμαχία. Το άρθρο 5 εφαρμόζεται στην περίπτωση επίθεσης από ένα κράτος του ΝΑΤΟ. Υποχρέωσή μου είναι η ασφάλεια της χώρας. Η Ευρώπη ως ήπειρος πρέπει να προσαρμόσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες", είπε ο κ. Μητσοτάκης.
"Δεν υπάρχει άγχος ή ανησυχία. Είμαστε μία χώρα που μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης μπορεί να επενδύσει στην Άμυνα. Με τις ΗΠΑ θα υπογράψουμε μία πενταετή συμφωνία αμύνης και αυτή η σχέση έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς. Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Μιλάμε για συμπληρωματικές πρωτοβουλίες. Μιλάμε για μακροχρόνιες συμβάσεις που εκτείνονται σε πάνω από μία δεκαετία. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι πώς θα μειωθούν οι ανισότητες. Αλλά δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ζούμε σε μία πολύπλοκη γειτονία. Δε σκοπεύω να μπω σε κούρσα εξοπλισμού με την Τουρκία. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και για να το κάνουμε χρειαζόμαστε ισχύ".
Ακόμα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, απαντώντας στις επικρίσεις για σκληρή στάση της Ελλάδας επί διακυβέρνησης ΝΔ: "Μπορώ να απολογηθώ ότι προστατεύουμε τα σύνορα μας; Όχι. Το Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό. Είπαμε όχι. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr