Υπέρ των δύο κυρώσεων, τάχθηκαν στην επιτροπή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο συμβάσεις. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια για την συμφωνία με το Μαρόκο, ενώ καταψήφισε την δεύτερη που αφορά την ευρωπαϊκή κοινοπραξία ELIXIR. Το ΜέΡΑ 25 δήλωσε πως το κόμμα του στην ολομέλεια θα ψηφίσει «παρών» και στις δύο συμβάσεις.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, αναφέρθηκε στην αξία της επένδυσης στην επιστημονική έρευνα, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι μέσα σε ενάμιση, χρόνο η επιστήμη μέσα από την έρευνα κατάφερε να βρει το εμβόλιο, αποδεικνύει την σπουδαιότητά της για την ανθρωπότητα. Οι δύο αυτές συμβάσεις, όπως και πολλές άλλες που έχουμε ως χώρα, είπε ο υφυπουργός, απαντούν στις «συνέργειες και συνεργασίες που έχει η χώρα μας να αναπτύσσει με την παγκόσμια κοινότητα».
Η Ελλάδα ανέφερε ο κ. Δήμας, ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. βρίσκεται στην 16η θέση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, με ένα ποσοστό που ισούται με το 1,27% του ΑΕΠ - και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται, τόσο οι δημόσιες, όσο και οι ιδιωτικές δαπάνες. Στόχος μας, είπε «να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό». Επισήμανε πως «οι κρατικές μας δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι στο μέσο όρο των κρατών -μελών του ΟΟΣΑ, αλλά εκεί που υστερούμε είναι στις ιδιωτικές δαπάνες». Γι' αυτό, τόνισε ο υφυπουργός, «προσπαθούμε να δοθούν επιπλέον κίνητρά σε επιχειρήσεις που επενδύουν ήδη στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και σε επιχειρήσεις που θέλουμε να έρθουν και να εγκαταστήσουν εδώ κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Γι' αυτό άλλωστε αυξήσαμε τα φορολογικά κίνητρα, τις υπερεκπτώσεις δαπανών, από το 130% στο 200%. «Αν θέλουμε να επαναπατρίσουμε κάποιους από τους Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες που έφυγαν την περασμένη δεκαετία, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Σχετικά με την συμφωνία με το Μαρόκο, ο κ. Δήμας ανέφερε πως ως διμερής συμφωνία, δομείται και αναπτύσσεται και αυτή με τον αντίστοιχο τρόπο όπως είναι και όλες οι άλλες που έχουμε με μια σειρά από χώρες, δηλαδή μέσα από την αμοιβαία συνεργασία των δύο επιτροπών. Για την συμφωνία που αφορά την ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία ELIXIR, ο υφυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν προσωρινό μέλος, ενώ προηγούμενα συμμετείχε ως παρατηρητής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, σημείωσε ο κ. Δήμας «γίνεται ήδη μια πολύ σημαντική δουλειά από φορείς και πανεπιστήμια», γι' αυτό και ζήτησε από τα κόμματα που επιφυλάχθηκαν να σκεφτούν και πάλι την στάση τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr